Víkendové tipy: Národopisné slavnosti v Těšanech, Pálavské vinobraní nebo Putování za burčákem po Modrých Horách

5. září 2024

Máme pro vás nabídku tipů na výlety i akce, tak vyrazte za zábavou v Jihomoravském kraji!

Národopisné slavnosti v Těšanech

  • 6. – 7. září

V Těšanech se o tomto víkendu konají Národopisné slavnosti. Odstartují v sobotu v 8 hodin soutěží Mladý těšanský kovář, kterou zpestří jarmark s folklorním programem před kovárnou. Od 10 hodin pak návštěvníci budou moci vidět hasičské soutěže a ukázky hasičských dovedností, v 18 hodin startují Babské hody. K tanci i poslechu budou hrát Hovorané. V neděli je na programu mše svatá v kostele sv. Barnabáše. Podrobný program najdete na webu.

Pálavské vinobraní

  • 6. – 8. září

Od pátku do neděle si v Mikulově můžete užít víkend plný vína a zábavy. Koná se tam tradiční Pálavské vinobraní. Jeho slavnostní zahájení se koná v pátek a návštěvníci se mohou těšit na příjezd krále na mikulovské náměstí. Všechny tři dny budou naplněny koncerty populárních kapel, dechových hudeb i cimbálových muzik, spoustou jídla a pití a další zábavy. Podrobnosti najdete na webu.

Putování za burčákem po Modrých Horách

  • 7. září

V sobotu se uskuteční 17. ročník akce Krajem vína 2024 – Putování za burčákem po Modrých Horách. Sraz účastníků (pěších turistů i cyklistů) je od 9 hodin ve venkovním areálu ekocentra Trkmanka ve Velkých Pavlovicích. Razítkovací místa ve všech obcích jsou otevřena od 9 do 18 hodin. Trasa vede vinohrady a obcemi Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí a Vrbice. Pro pěší je dlouhá 13 kilometrů, pro cyklisty asi 26 kilometrů.

Den náborů na Kraví hoře

  • 7. září

V sobotu se v Brně uskuteční devátý ročník akce Den náborů. Podle pořadatelů je skvělou příležitostí, jak si vyzkoušet různé sportovní aktivity a objevit nové zájmy. Na Kraví hoře bude své aktivity prezentovat víc než 120 oddílů a návštěvníci se tam budou moci zapsat na první tréninky či přímo pohovořit s trenéry.

Historické slavnosti Rosa coeli v Dolních Kounicích

  • 7. září

Dolní Kounice pořádají v sobotu na Masarykově náměstí Historické a vinařské slavnosti Rosa coeli s podtitulem „Oživte minulost, oslavte přítomnost“. Připravený je celodenní rodinný program, který láká například na šermířské souboje, historické tance, focení s katem nebo  ukázky práce s bičem. K poslechu budou hrát umělci a kapely zabývající se historickou hudbou. Chybět nebude ani prodejní jarmark a přehlídka dravců.

Znojmo a okolí akvarelem

  • do 24. listopadu

V Domě umění ve Znojmě jsou od začátku srpna k vidění akvarely Petra Havla, původní profesí architekta, který se v důchodu začal věnovat malování. Ve svém díle zachycuje scenérie Znojma a jeho okolí prostřednictvím techniky akvarelu.

Spustit audio