VIDEO: Na živú notečku zahrála Cimbálová muzika Klobučan

26. září 2018
Na moravskou notu

Po prázdninové pauze se na rozhlasové stanice Český rozhlas Brno a Český rozhlas Zlín opět vrací koncertní speciál pořadu Na moravskou notu: NA ŽIVÚ NOTEČKU.

V přímém přenosu z brněnského studia 7 se představila cimbálová muzika Klobučan se svými sólisty a hosty. Podívejte se na celý záznam.

Historie muziky Klobučan se píše od roku 1981, kdy nejprve fungovala v podobě hudecké muziky, od roku 1983 pak i s cimbálem. Její vznik je spjat se stejnojmenným národopisným souborem z Valašských Klobouk. Dnes pod jeho hlavičkou fungují tři různé sestavy Klobučanu. V dnešní Notečce se představí věkově a služebně nejstarší kapela s primáškou Hanou Petrů a uměleckým vedoucím Ladislavem Tarabusem, která s drobnými obměnami hraje v této sestavě od roku 2009. Jak je patrno již ze samotného názvu, soubor zpracovává především folklorní materiál Valašskoklobucka, tedy jižního Valašska. Písňovými zdroji jsou především sbírky „Písně a tance z Valašskoklobucka“ či písňové sbírky Arnošta Kubeši.

V těchto dnech CM Klobučan vydává nové CD Hej, kamarádi moji, jehož obsah bude také hlavní náplní dnešního koncertu Na živú notečku.

autor: Petr Mička

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.