VIDEO: Podívejte se na koncert Strážničanu

26. duben 2018
Na moravskou notu

Národní ústav lidové kultury ve Strážnici hostil další z cyklu koncertů a přímých přenosů Českého rozhlasu Brno a Českého rozhlasu Zlín.

Muzikou, která navodila krásnou atmosféru v prostorách strážnického zámku, byla místní Cimbálová muzika Strážničan se svými hosty.

Počátky cimbálové muziky Strážničan byly položeny na ZUŠ ve Strážnici v roce 1986. Z dětské kapely se postupem času vyprofilovala jedna z nejvýraznějších strážnických cimbálových muzik posledních desetiletí.

Rozhodně také díky osobnosti a muzikantským kvalitám primáše Vítězslava Pálenského, vnuka legendárního strážnického primáše Slávka Volavého, na jehož odkaz muzika navazuje.

Od roku 1996 muzika spolupracuje se strážnickým souborem lidových písní a tanců Danaj. Za dobu své existence mnohokrát reprezentovala moravský folklor nejen v Evropě, ale i v Rusku, či ve vzdálenějších destinacích Asie (Kazachstán, Ázerbajdžán, Uzbekistán, Čína, Jižní Korea nebo Japonsko), ať už se souborem, nebo jako kapela samotná.

Mimo reprezentace moravského hudebního folkloru v zahraničí je muzika dobře známa široké veřejnosti také z domácí folklorní scény. Pravidelně se účastní Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici a řady dalších folklorních akcí v regionu.  Na svém kontě má Strážničan 4 profilové CD.

autor: Petr Mička

Související