VIDEO: Květnová notečka představila tři dětské cimbálové muziky

1. červen 2018
Na moravskou notu

Malí muzikanti ze Základní umělecké školy Veselí nad Moravou předvedli své umění v cyklu Na živú notečku.

Květnové vydání pořadu Na živú notečku nás zavedlo do Základní umělecké školy ve Veselí nad Moravou, kde se představily hned tři dětské cimbálové muziky, rozličné věkově, počtem žáků a skladbou nástrojů i repertoárem.

Počátky výchovy dětských cimbálových muzik byly v ZUŠ položeny v roce 2002 přičiněním současného ředitele školy Aleše Smutného. Velký zápal i potenciál předvedla nejmladší cimbálová muzika ZUŠ s primášem Ondřejem Gajdou a svými sólisty.

Uměleckou vedoucí nejmenších muzikantů věkového rozpětí 9-12 let je paní učitelka Kateřina Mičková. V ústředním kole soutěže ZUŠ ve hře na lidové nástroje v Mikulově, konaném 24. - 25. května 2018, se umístila muzička ve své kategorii na děleném prvním místě.

Folklorní materiál Veselska a sousedních národopisných oblastí, včetně interpretace písní ze slovenského Liptova představila „prostřední“ CM ZUŠ ve Veselí nad Moravou s primášem Karlem Sovišem a pod vedením učitele Jaromíra Kučery. Muzikanti se rovněž představili v kvalitních sólových i sborových zpěvech.

Největší prostor patřil muzice s primášem Filipem Gajdou. V úpravách učitele a uměleckého vedoucího souboru Miroslava Kolacie kapela zahrála jak písně veselského Dolňácka, tak písně z moravsko-slovenského pomezí, slovenského Záhorí nebo Trenčína.

Muzika s věkovým rozpětím 12-19 let spolu hraje v tomto složení teprve přibližně 2 roky, přesto postoupila do letošního celostátního (ústředního) kola soutěže ZUŠ a rovněž zde ve velké konkurenci obstála a obsadila dělené první místo.

autor: Petr Mička

Související

Více z pořadu