VIDEO: Čtvrtstoletí valašského folkloru. Děti z Klobučánku zazpívaly Na živú notečku

25. listopad 2019

S koncertním speciálem pořadu Na pěknú notečku jsme se ozvali z kulturního domu Klobučan ve Valašských Kloboukách s cimbálovou muzikou Klobučan a folklorním souborem Čajka z Horné Súče.

Dětský soubor Klobučánek založily v roce 1994 tanečnice dospělého souboru Klobučan. Důvody byly prosté. Dorostly jim vlastní děti a bylo je zapotřebí nějak zabavit, ale také cítily potřebu vychovat další generaci krůžkařů a muzikantů. Na podzim 1994 se začalo scházet 30 dětí, v dalším roce se přidala hudecká a posléze cimbálová muzika. V souboru je nyní na 100 dětí ve třech tanečních skupinách a dvou cimbálových muzikách. Mladší děti si hrají, zpívají, poznávají taneční hry, řemesla a zvyky, starší děti se seznamují s tanečními kroky a tanci regionu Valašskoklobucka.

Čtvrtstoletí souboru jsme oslavili v pořadu Na živú notečku. Což je taková třešnička na dortu řady vystoupení, kterých se jednotlivé věkové skupiny účastní. Jednak jsou to akce, které pořádá přímo soubor Klobučan ve Valašských Kloboukách – velikonoční a vánoční vystoupení, setkání dětských souborů, karnevaly, koncerty, soutěže zpěváčků a dětských souborů, folklorní tábory.

Děti z Klobučánku plynule přechází do dospělého souboru Klobučan.

autor: Jiří Kokmotos

Související