VIDEO: Cimbálová muzika Lália z Velkých Bílovic představila živě písničky z Podluží

28. listopad 2018
Na moravskou notu

Stejně jako každou poslední středu v měsíci, i dnes se éterem Českého rozhlasu Brno a Českého rozhlasu Zlín rozezněly melodie lidových písní v pořadu Na živú notečku.

V brněnském studiu číslo 7 se představila Cimbálová muzika Lália z Velkých Bílovic.

Historie kapely se píše od roku 1986. Za více než třicet let se zde vystřídala celá řada muzikantů. V nynějším nástrojovém obsazení hraje cimbálová muzika od roku 2009. Svůj hudební um prezentuje jak na domácí folklorní scéně, tak hojně v zahraničí.

Členové CM Lália s Jiřím Kokmotosem, moderátorem večera

Domovinou cimbálové muziky Lália jsou Velké Bílovice, spadající do etnografického regionu Hanáckého Slovácka a hraničící s regionem Podluží. Sem inklinuje Lália z velké části i repertoárově. Pětičlenná kapela výborných instrumentalistů tak nabídla i v dnešním přímém přenosu především písňový folklor Podluží.

Kvalitní sborové zpěvy muziky doplňuje v sólových projevech vynikající zpěvák, kontráš Tomáš Koláček. S kapelou vystoupila také podlužácká sólistka Jana Otáhalová, několikanásobná vítězka Tvrdonských národopisných slavností.

Cimbálová muzika Lália se sólistkou Janou Otáhalovou
autor: Petr Mička

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.