Veršované výluky. Mluvčí Kordisu bere změny v dopravě jako básnickou inspiraci

31. prosinec 2021

I dopravní uzavírka a s tím spojená komplikace může být zdrojem umělcovy inspirace. Dokazuje to případ z jižní Moravy. Květoslav Havlík je mluvčím i vedoucím tarifního odboru firmy Kordis, která má na starosti koordinaci veřejné dopravy v celém kraji. Týden co týden posílá cestujícím e-mail o chystaných výlukách na silnicích i železnici. A k praktickým informacím vždy připojí i pár veršů.

Vítr fouká, zima hrozí

dopravu však neohrozí.

Všechno řádně jezdit musí

i když krajinu sníh dusí.

Silničáři jezdí hbitě, radlicují silnic sítě

I ta naše dobrá správa výhybky včas odmetává

Speciální trolejbusy z drátů zas led škrábat musí

Zkrátka všichni dopraváci pro vás dělají svou práci.

Básnička z 2. prosince v podání jejího autora Květoslava Havlíka přišla v tradičním týdenním souhrnu informací o chystaných výlukách. Takových veršů už vznikly desítky.

„Já bych spíš říkal takové říkanky než básničky. Psali jsme je v době před velkou vlakovou výlukou, kdy bylo uzavřeno brněnské hlavní nádraží.“ Havlík má většinu veršů uloženou v počítači ve zvláštní složce. Jeho infomaily odebírá až 5000 lidí. Chodí třeba na všechny obecní úřady v kraji.

„Nejedná se o nějaké vysoké básnictví, ale třeba teď mě potěšila starostka z jedné obce, které se líbila jedna předvánoční říkanka, a ptala se, jestli ji může občanům přečíst na 24. prosince.“

Nápad na psaní říkanek přišel před lety. Kordis chtěl trochu ozvláštnit svou komunikaci, aby lidem neposílal jen strohé informace. Téměř každou říkanku Havlík píše v daném týdnu, ke kterému se váže, někdy narychlo těsně před odesláním informací.

„Nedá se říct, že bych byl nějaký básník. Kdysi jsem si zkoušel psát nějaké takové říkanky a tady mohu říct, že velkou inspirací pro mě byl Zelný rynk, pořad Českého rozhlasu Brno, který jsem poslouchal už jako dítě. Do šuplíku si nepíšu a ani nehodlám vydávat sbírky.“

K odběru dopravních infomailů s básničkami se může přihlásit každý. Stačí jen zadat svou e-mailovou adresu na hlavní stránce webu integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio