Vepřové kotlety patří u nás mezi velmi oblíbené kusy masa. Udělejte si je tentokrát zapečené s rýží
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.
Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso.
- 4 vepřové kotlety
- 1 větší červená paprika
- 300 g vařené nebo dušené rýže
- 80 g strouhaného sýra
- 1 žloutek
- 50 ml smetany 12 %
- sůl
- pepř
- olej
Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Postup:
Kotlety naklepeme a na okrajích mírně nařízneme. Osolíme je, opepříme a zprudka po obou stranách opečeme na polovině oleje. Pak je rozložíme do pekáčku.
V pánvi nahřejeme zbylý olej, přidáme na plátky nakrájenou papriku, osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem. Přisypeme vařenou rýži, promícháme a prohřejeme.
Strouhaný sýr smícháme se žloutkem a smetanou. Rýži s paprikou rozdělíme na kotlety a překryjeme sýrovou směsí.
Vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme při 220 °C dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.