Velení NATO drží nad vodou manželky a rodiny. Poslechněte si speciál Apetýtu z Belgie

4. květen 2022

Ostnatým drátem oplocené městečko, kam se dostanou jen lidé s povolením – to je areál SHAPE. Leží kousek za belgickým Mons. Je zde bazén, kulturní dům, školky, školy, obchody, ale hlavně tu sídlí vojenské velení NATO v Evropě.

Čtěte také

Pracují (a žijí) zde lidé ze všech třiceti členských států Severoatlantické aliance. Je to směs na první pohled pestrobarevná, každý voják tu chodí v uniformě svého státu. Mluví se tu hlavně anglicky, ale samozřejmě slyšíte desítky dalších řečí, protože vojáci z jedné země mezi sebou mluví i v rodných jazycích.

„Vojáků z České republiky je tu zhruba třicet až čtyřicet, společně s rodinnými příslušníky je to stovka Čechů, co tu žijí,“ doplňuje generálmajor Petr Hromek. Standardně je pobyt stanovený na tři roky, v některých případech se může lhůta zkrátit či prodloužit.

Mezi našimi vojáky je jediný hudebník Michal Damborský, trumpetista z Velkých Pavlovic. Je členem Vojenské hudby Olomouc. Do Belgie udělal konkurz do SHAPE International band, kapely sloužící k ceremoniálním a reprezentativním účelům velení NATO. Na tři roky  tak s manželkou a dvěma malými syny vyměnil domácí Moravu za belgické Mons.

Barbora Damborská a mistr zvuku Lukáš Dolejší

Domů se občas vrací i pracovně. Například v polovině března, kdy se podařilo domluvit bigband NATO pro natáčení v brněnském rozhlase. Michal přijel se svou manželkou Barborou, která se po rodičovské dovolené v srpnu vrací do orchestru Janáčkovy opery v Brně.

„Manželkám všech vojáků napříč všemi národnostmi, které to stěhování do cizí země podstupují, patří velký dík. Když jste na tři roky vytržení od svých přátel a místa, kde žijete, tak podpora rodiny je to nejdůležitější,“ říká Damborský.

Apetýt se vysílal přímo ze SHAPE a představil kromě nových nahrávek i řadu dalších Moraváků působících ve velení NATO. Poslechněte si záznam dvouhodinového vysílání!

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Související