To ta Heľpa v jazzovém podání i Lásko, bože lásko. Poslechněte si jedinečné nahrávky bigbandu NATO

3. květen 2022

SHAPE International band (SIB), který je bigbandem sloužícím reprezentaci nejvyššího velení spojeneckých sil v Evropě, natočil v brněnském studiu Českého rozhlasu šest nahrávek. Poslechněte si je!

SHAPE International band (SIB), který je bigbandem sloužícím reprezentaci nejvyššího velení spojeneckých sil v Evropě, natočil v brněnském studiu Českého rozhlasu šest nahrávek. Do Brna se dostal díky trumpetistovi Michalu Damborskému, jedinému zástupci Armády ČR v tomto hudebním uskupení. Orchestrem za téměř 40 let jeho existence (založen byl v roce 1983) prošli nejlepší armádní hráči téměř ze všech států NATO, doteď ovšem neměli žádné studiové nahrávky.

Z celého projektu je pak nejcennější nahrávka SIB a Vojenského uměleckého souboru Ondráš, kterou speciálně pro tuto příležitost napsal Jiří Gužík – vyšel ze dvou lidových písní Lásko, bože lásko a Išel Macek do Malacek.

„Zatímco část vycházející z písně Lásko, bože lásko reprezentuje v podání Lenky Vaculíkové Mrlinové moravský folklor, Išel Macek do Malacek je napsaná v jazzové podobě. Američtí hráči, z nichž je SIB převážně složený, se zde mohli vyřádit,“ uvedl Jiří Kokmotos, vedoucí programu Českého rozhlasu Brno.

Čtěte také

Kromě natáčení odehrál SIB koncert „pod hvězdami“ před plným sálem digitária na Hvězdárně a planetáriu Brno. „Týden strávený s našimi partnery z NATO v Brně byl vrcholem letošního programu SHAPE International Bandu v tomto roce. Skutečně ztělesňovalo ducha spojenectví a posílilo pouto s Českou republikou a jejím národem,“ řekl šéf orchestru James Bettencourt.

Nahrané snímky upravil mistr zvuku Českého rozhlasu Brno Lukáš Dolejší ve spolupráci se zvukovým mistrem orchestru Calebem Sandersem. Nahrávky budou mít rozhlasovou premiéru ve středu 4. května od 10 do 12 hodin ve vysílání Českého rozhlasu Brno a Českého rozhlasu Zlín.

Speciální vydání pořadu Apetýt se bude k výročí konce 2. světové války vysílat přímo z vojenského velení NATO v belgickém městě Mons. Ve vysílání se představí i nové studiové nahrávky Vojenského uměleckého souboru Ondráš, které vznikly v roce 2021 ve studiích brněnského rozhlasu.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.