Válečným veteránům by se měla dostávat zasloužená pomoc a úcta. Nejenom jednou do roka, míní historik

11. listopad 2022

Na 11. listopad připadá Den válečných veteránů. Datum bylo zvoleno podle konce první světové války, věnované je ale veteránům všech válečných konfliktů. S historikem Františkem Trávníčkem jsme v Apetýtu připomněli naše legionáře a představili jeho (v pořadí sedmou publikaci) – Šachová srdce legionářů.

„V naší republice máme ještě asi 16 tisíc žijících válečných veteránů a pro ně i jejich rodiny je 11. listopad připomínkou jejich životního příběhu. Jako terénní pracovník jsem se s nimi před lety začal setkávat, a protože jsem vojenský historik, tak jsem sáhl do bílého místa naší historie. Spousta legionářů totiž upadla v zapomnění, mnoho rodin ani netuší, že měli ve své historii válečného hrdinu,“ vysvětluje Trávníček. Regionální vojenská historie je oblastí jeho zájmu už desítky let.

František Trávníček

Proč se symbolem pro tento den stal květ vlčího máku? „Váleční veteráni se po návratu domů začali živit tím, že vlčí máky vyráběli a jejich prodej směřoval ke zlepšení jejich nelehké situace. Dneska je to jinak – činnost, na kterou se peníze vydávají, sice může být bohulibá, ale je vzdálená tomu původnímu úmyslu. Myslím, že společnost má k válečným veteránům velký dluh. Měla by se ale zachovat jednotná forma připomenutí, především je důležité předávat jejich příběhy.“

Jak historik hledá a ověřuje informace při psaní knihy? Na co zaměřuje František Trávníček svoje bádání o legionářích a jaká největší tajemství odhalil? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související