Češi přijali Den válečných veteránů za svůj, říká vojenský historik Eduard Stehlík

12. listopad 2018

Vlčí máky si v neděli 11. listopadu připnulo do klopy nebo na svůj profil na sociálních sítích mnoho Čechů. Symbolicky se tak připojili k celosvětovému Dni válečných veteránů.

„V roce 1915 kanadský vojenský chirurg John McCrae napsal v reakci na smrt svého přítele báseň nazvanou Ve flanderských polích, ve které se chtěl vypsat z válečných hrůz, které kolem sebe viděl,“ vysvětluje Eduard Stehlík, proč se stal symbolem válečných veteránů právě květ vlčího máku.

Logo

„Nemyslel si, že by ji někdy zveřejnil, jen ze sebe potřeboval dostat smutek. A dokonce ji zahodil. Zvedl ji ale jeden z jeho spolubojovníků a poslal ji do Velké Británie, kde vyšla v prosinci v časopise Punch a oslovila spoustu lidí.“

Češi si už veteránů umí vážit

Flanderský vlčí mák po válce postupně začal plnit funkci symbolu, ale i praktické pomoci. Výtěžek z prodeje papírových květů totiž putuje na péči o válečné veterány a jejich rodiny.

„Ve Velké Británii by dnes bylo obrovským faux pas, kdyby nějaká významná osobnost neměla na klopě připnutý vlčí mák,“ říká Eduard Stehlík a raduje se z toho, že v posledních letech přijali Den válečných veteránů za svůj i Češi. Česká veřejnost ušla za posledních třicet let obrovskou cestu ve vztahu k armádě. Váleční veteráni i sama armáda jsou u nás jednoznačně chápáni kladně.

V České republice žije dnes 435 válečných veteránů z druhé světové války, jejich průměrný věk je 95 let. Podobně jsou na tom ti, kterým byl přiznán statut válečného veterána na základě zákona z roku 2011 o odboji a boji proti komunismu. Jde o lidi, kteří se v 50. letech postavili s nasazením vlastního života proti komunistickému režimu. Dnes žije 52 držitelů tohoto osvědčení z původních 88.

Nejpočetnější skupinu tvoří novodobí váleční veteráni, kteří získali osvědčení na základě své účasti na zahraničních vojenských misích Armády České republiky. Podmínkou je, že museli nejméně 90 dní pobývat v místech, kde jim šlo o život, anebo 360 dní na méně rizikových misích. Těchto veteránů je dnes u nás přes 14 tisíc.

„V každé české vesnici najdete pomníky padlým z první světové války. A letos iniciovalo obrovský zájem lidí o to, jak válku prožili jejich předkové, také stoleté výročí. Na mnoha místech přistoupili k renovaci pomníků a koná se také řada pietních aktů,“ dodává ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR.

Na pomník byla doplněna kostka, na jejímž rohu je bronzový vlčí mák jako symbol veteránů, a deska se jmény trojice padlých
autoři: Zuzana Burešová , and
Spustit audio

Související