V soutěži získal Tomáš Proksa ocenění za projekt recyklace vody. Přes 80 % jsme schopni použít znova, vysvětluje

21. září 2023

„Udržitelnost je pro mě to, když něco můžu použít znovu nebo toho použiju jen nezbytně nutné množství. Oba body projekt recyklace vody splňuje,“ říká v rozhovoru inovátor Tomáš Proksa.

„Jednak si díky naší inovaci při výrobě vezmeme z povrchových vod daleko méně vody a za druhé, když už si ji vezmeme, tak ji zrecyklujeme, abychom ji použili několikrát. Zároveň je ta voda nositelem energie. A tím, jak je teplá, tak může předehřát ještě další vodu, kterou znovu používáme do procesu,“ vysvětluje Tomáš Proksa.

V soutěži Sustainability Star 2023 získal ocenění za projekt recyklace vody, který už několik měsíců funguje v závodě Hamé v Babicích na Uherskohradišťsku.

Díky projektu se podle inovátora Proksy například zmenšil počet studní, ze kterých je nutné čerpání vody pro výrobu. „Takže té vody, která je v podzemí a používá se na Uherskohradišťsku, tam zůstává víc. A to je právě ten princip udržitelnosti a dopadu na region,“ vysvětluje.

Vizionáři a inovátoři to podle něj nemají jednoduché. Lidé totiž obecně nemají rádi změnu. Do budoucna pak budou pro inovátory největší výzvou informace. „V dnešní době máme takové množství informací a tak jednoduchou dostupnost k nim, že je strašně těžké se v tom vyznat. Nedivím se starší generaci, že se ztrácí.“

Naplňuje projekt recyklace vody očekávání? V čem je podstata jeho udržitelnosti? A jak se u nás daří vizionářům v technologických inovacích? Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související