V Soběšicích vznikne lesní varianta hřbitova, stávající kapacitou dlouhodobě nestačí

Hřbitovy v okrajových částech Brna mají málo volných hrobových míst. Dostatek je jich naopak na ústředním hřbitově. Například v Soběšicích není možné sehnat hrobové místo už několik let.

Na hřbitov v Soběšicích se vchází velkou kovovou branou. Cesta vede trochu do kopce a o kus dál je vidět několik schodů. Hroby jsou jeden vedle druhého. I když některé vypadají, že se o ně nikdo nestará, není to tak. Místní rodák pan Karel marně sháněl nějaký volný.

„Byl bych rád, kdyby tady moje rodina měla hrobové místo a mohli jsme sem ukládat naše zemřelé. Což mně se bohužel zrovna nedávno stalo, zemřel mi otec. Takže je to pro mě velmi aktuální téma.“ Panu Karlovi se líbí představa, že na nové ploše o rozloze asi 6 000 m2, o kterou se hřbitov rozšíří, zůstanou stát už vzrostlé stromy a bude mít podobu lesního hřbitova.

Podle náměstka primátorky Petra Hladíka chystá magistrát projekt. „Příští rok by měla proběhnout realizace. Předpokládáme, že by ten nový hřbitov měl stát zhruba 7,3 milionu korun. Tou aktivitou odpovídáme na historické záměry města zřídit nový velký hřbitov na pokraji Soběšic.“

Nedostatek míst a alternativy

Lidé chtějí být podle ředitelky správy městských hřbitovů Aleny Říhové pochováni v městské části, kde žili nebo z ní pochází. Tvrdí, že aktuálně je v Brně nejvíce volných hrobových míst na ústředním hřbitově, a to kolem 11 tisíc. „Řečkovice, Královo pole mají okolo 300 míst, potom jich je méně v Komíně, Jehnicích nebo Líšni, okolo 40. Právě v Líšni vzniká údolí vzpomínek, kde bude možné uložení do květinových záhonů nebo ke kořenům stromů – tedy nová varianta, jak uložit popel.“

Problémy s kapacitou hřbitovů mají i další města a obce. Jejich rozšiřování chystají například v Pohořelicích, Šlapanicích nebo v Knínicích u Boskovic. Projekty většinou počítají s budováním kolumbárií, kam se ukládají urny. Zájem o tento způsob pohřbívání je podle správců velký.

autor: ahe
Spustit audio