V roce 2027 šalinou na Kamechy. Tramvajová trať v Brně-Bystrci má platné územní rozhodnutí

13. prosinec 2023 16:30

Do čtyř let by cestující na brněnské sídliště Kamechy mohli jezdit tramvají z centra města. Magistrát získal pravomocné územní rozhodnutí na prodloužení kolejí. Stavba za asi tři miliardy korun by měla začít příští rok.

Pro město je získání územního rozhodnutí velmi důležité. Zástupci magistrátu i dopravního podniku věděli už delší dobu, že stavební úřad dokument vydal, ale čekali na zákonné lhůty, ve kterých by se někdo mohl odvolat. To se nestalo a tak dnes vedení města po několika dnech opatrnosti oznámilo, že územní rozhodnutí platí. Příští rok dopravní podnik vybere firmu, která kromě stavby samotné zajistí před ní ještě zbylá povolení – tedy půjde o podobný systém jako u stavby kolejí v tunelu do Univerzitního kampusu.

Magistrát odhaduje, že do země by se mohlo kopnout koncem roku 2024, což je optimistická varianta. Hotovo by pak mělo být v roce 2027. Trať bude měřit skoro 1,5 km, tři sta metrů povede tunelem zhruba od Teyschlovy a Vejrostovy ulice po Říčanskou. Na trase vzniknou tři zastávky. Smyčka bude umístěná u křižovatky ulic Kamechy a Hostislavova.

Pro srovnání: tramvajový tunel do kampusu měří zhruba šest set metrů, tunel podél Žabovřeské ulice má pět set metrů. Na Kamechách tedy bude kratší.

Jak je situace s dalšími tramvajovými tratěmi?

Radní zadali stavební fakultě Vysokého učení technického, aby její experti zpracovali technickou studii na prodloužení trati do Bosonoh. Další nejbližší plánovaná trať měla vzniknout na Lesné, respektive mezi Štefánikovou čtvrtí a Halasovým náměstím přes Okružní ulici.

Radní Petr Kratochvíl (ODS) potvrdil, že tento projekt je aktuálně pozastavený kvůli odporu čtvrti Brno-sever, takže se koleje ve spodní části Lesné několik nejbližších let stavět nebudou. Magistrát tam prosazuje spíš rozšíření trolejbusové trati.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související