V Pohořelicích utrácejí kvůli salmonele desetitisíce slepic

Veterináři v Pohořelicích na Brněnsku utratí více než 60 tisíc slepic. Veterinární správa to oznámila poté, co v chovu prokázala výskyt bakterií salmonely.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka kvůli tomu nařídili stáhnout vejce, které z chovu nakoupil řetězec Lidl a byla na nich trvanlivost 11. září nebo dříve. „Rovněž je možné tato vejce do obchodů Lidl vracet,“ uvedl.

Veterináři potvrdili, že vyšetření prokázala salmonelu v třech ze čtyř hal, kde v Pohořelicích nosnice chovají. Utrácení se tak dotkne těchto tří budov.

Vstup do areálu v Pohořelicích, kde hygienici likvidují chov slepic.

Podle informací reportérky Českého rozhlasu z místa dosud veterináři utratili do čtvrtečního dopoledne 21 tisíc slepic. Ty zlikviduje kafilerie v nedalekém Medlově, problémová vejce závod v Mankovicích na Olomoucku. Číslo je vysoké i ve srovnání s jarním opatřením proti šíření ptačí chřipky - to kafilerie zlikvidovaly v celé republice zhruba 98 000 kusů drůbeže.


Problémová vajíčka
Společnost Lidl na svých webových stranách uvedla, že problém s výskytem salmonely se týká vajec velikosti „M“ a „L“, která nabízela na území Moravy, Slezska a části východních, středních a jižních Čech. Zákazníci je mohou vracet v jakékoliv prodejně Lidl, peníze tam dostanou zpět i bez předložení pokladního dokladu. Stahování se týká veškerých balení výrobků Vejce výrobce AG Maiwald, a.s., Litomyšl, Česká republika (veterinární schvalovací číslo CZ 23165) s datem spotřeby 11.9.2017 nebo dříve. AG Maiwald je majitelem pohořelické drůbežárny. Ostatních vajec se opatření netýká.

Zaměstnanci chovu v Pohořelicích se teď musejí řídit speciálními pravidly. Nosí jednorázové obleky, návleky na boty. Chov by měl být takzvaně čistý v pátek.

Salmonela ohrožuje hlavně děti a starší lidi
Bakterie salmonely vyvolávají podle hygieniků průjmové onemocnění. Lze je zničit tepelným opracováním potravin. Do těla člověka se dostávají bakterie výhradně s jídlem. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Ohroženi mohou být starší a nemocní lidé a malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Podle hygieniků zjistili problém na základě problémů ve Zlínském kraji. Tam řešili zdravodní potíže na dětském táboře.

autoři: Miloš Šenkýř , Alžběta Nečasová
Spustit audio