V Nemocnici Znojmo dělají špičkovou péči v budově na hranici životnosti, to se má ale brzy změnit

11. říjen 2023

Už pět desítek let slouží pacientům Nemocnice Znojmo. „Na ten věk je v dobré kondici, podobně jako padesátiletý člověk ale už potřebuje jistou péči,“ říká v pořadu Den na Moravě její ředitel Martin Pavlík. K narozeninám si nadělila několik úspěchů, stojí ale také před zásadní proměnou.

Jedním z těch úspěchů je vítězství v projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice roku 2023. Neméně významné je také zařazení tamního Centra pro léčbu endometriózy mezi vědecká centra. Ta dosud v České republice byla pouze ve fakultních nemocnicích  v Brně, Ostravě a v Praze. Znojemská nemocnice  je tedy jediným krajským zařízením, které na tento nejvyšší možný stupeň evropského hodnocení dosáhlo.

Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo

Nemocnice Znojmo také teď prochází největší výměnou lůžek v historii. Podle ředitele Pavlíka je i to velký krok kupředu. „Na vyšetření nejmodernějším přístrojem CT stráví pacient 30 minut, na lůžku pak ale eventuálně dalších 23,5 hodiny. Jestliže je to lůžko padesát let staré, tak si umíme všichni představit, jaký diskomfort to pacientovi přináší. Myslím, že tohle je zrovna detail, který hraje obrovskou roli.“

Rekonstrukce za pochodu

Před vedením i zaměstnanci nemocnice Znojmo ale je současně několik let komplikovaného provozu a nepříjemných provizorií. Bude se totiž kompletně obnovovat desetipatrová hlavní budova, která je nyní na hraně svých technických možností.

„Toto je pro nás nočním děsem, protože budeme muset budovu rekonstruovat za pochodu. Je to naplánované tak, že vždycky budeme opravovat dvě patra, která budeme muset vystěhovat, a pacienty uložit jinam. Jakmile dokončíme tato dvě patra, vystěhujeme zase další a touto překládkovou metodou nám to potrvá přibližně pět až šest let,“ říká Martin Pavlík. Cena za rekonstrukci bude 1,5 až 2 miliardy korun.

Jaké další starosti aktuálně v Nemocnici Znojmo řeší? A proč navázali spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem v Brně a také nemocnicí v rakouském Melku? Na otázky odpovídá ředitel Martin Pavlík, poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související