V Lednici ručně lahvovali víno ke stému výročí Mendelovy univerzity

Červené víno odrůdy Cerason ručně lahvovali odborníci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Červené víno odrůdy Cerason ručně lahvovali odborníci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity

Pracovníci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici na Břeclavsku vyrobili speciální červené víno odrůdy Cerason. Po třech letech zrání v dubových sudech přišel den D – stáčení do lahví.

Lahve vína odrůdy Cerason

Každá má své číslo a je jich jen omezené množství. Na prodej bude sto lahví, další dostanou při oslavách významné osobnosti spojené s historií školy.

Práci stáčecí linky v univerzitním sklepě zvládli vinaři postaru, a to vlastníma rukama. Nejen manuální práce dělá z jubilejního vína skoro umělecký artefakt.

Lahve na sobě mají nápis MENDELU 1919 – 2019 – 100 let. A samozřejmě čtyři zelené hrášky, takové tečky. „Lahve jsou speciální, do takových se totiž běžně víno nedává. Je to magnumka, litr a půl. Prázdná lahev sama o sobě váží asi 1,2 kilogramu,“ říká student doktorského studia Jakub Herzán.

Lahvuje se víno odrůdy Cerason, jak popisuje vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity Mojmír Baroň. „Zvolili jsme odrůdu, která je úzce spjatá se zahradnickou fakultou a se šlechtěním, které se tady spolurealizovalo. Odrůda je jedna z těch nejnovějších na trhu. Takže je to rarita.“

Jubilejní lahve ke sto letům Mendelovy univerzity budou v dřevěných krabicích

Víno vhodné na archivování a podle Bartoně bez problémů vydrží 15 až 20 let. Vedoucí ústavu také dodává, že každá lahev bude mít ve dřevěné krabici ještě přiloženou knížečku, kde bude povídání o jubileu univerzity společně se zákonnými náležitostmi k vínu, včetně popisu jeho senzorické stránky.

Hrdlo lahve místo záklopky zakryje vosk v barvě hrášku. Symbolizuje pokusy s hrachem zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela, jehož jméno univerzita nese.

Spustit audio

Související