Mendelova univerzita chystá oslavy stého výročí svého založení. Bude mít jubilejní víno i vlastní pivo

Mendelova univerzita v Brně si letos připomíná sto let od svého vzniku. Dnes má pět fakult, jeden vzdělávací institut a dva školní podniky. Je tak mimo jiné jedním z největších vlastníků lesů na Moravě. Kulaté výročí bude v Brně během celého roku připomínat řada akcí.

Do povědomí lidí se chce zapsat také skrze jejich chuťové pohárky – a to prostřednictvím jubilejního vína a speciálních piv, které vyrobí. Tím chce poukázat na to, že kromě agronomů, lesníků a ekonomů vychovává také odborníky na vinařství a pivovarnictví. Pro vinařské fajnšmekry bude určena limitovaná edice jubilejního vína, které už tři roky zraje v sudech. „Odrůda Cerason, kterou jsme vybrali, je velmi úzce spjatá se šlechtěním, které se odehrávalo z velké části v Lednici na našem pracovišti. Je z generace odolnějších odrůd,“ popisuje vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mojmír Baroň. Vyrobeno bude sto jedenapůllitrových lahví za symbolickou cenu 1 919 korun.

Škola vyrobí také několik piv, a to ve spolupráci s minipivovarem v Brně-Žebětíně, protože školní zkušební pivovar má jen malou kapacitu. Každého speciálu se vyrobí deset hektolitrů, v případě zájmu i více. K dostání bude v obchodech a restauracích, které prodávají piva z minipivovarů. Už za pár dní tak budou moct lidé ochutnat Ležák 1919.

Logo

Lidé v Brně už si možná všimli, že městem jezdí zelená tramvaj s vyobrazenými lipovými listy a s novým logem univerzity. Oproti staršímu logu se změnilo jen málo: trochu jiný je font písma, logo ale stále obsahuje zelené hrášky, které odkazují na pokusy s hrachem zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela. Slavnostní křest tramvaje se uskuteční symbolicky 12. března na svátek Řehoře – tedy Gregora.

V polovině května potom škola vystaví na hradě Špilberku svoje insignie – rektorské a děkanské řetězy a žezla. Ty nejstarší jsou z 30. let minulého století.

Na 15. června chystá Sraz století. Tím se myslí sraz absolventů školy. „Absolventům se otevře areál a kampus, budou mít přístup do všech prostor a budou se moci podívat do učeben, kam možná chodili i do těch nejnovějších prostor, které jsme postavili,“ dodává rektorka Danuše Nerudová.

Spustit audio

Související