V Kučerově na Vyškovsku mají nové kroje, vznikly na motivy tradičních lidových oděvů z okolních obcí

30. prosinec 2019

V Kučerově na Vyškovsku si letos nechala místní chasa navrhnout a vyrobit vlastní nové kroje. Patří totiž k obcím, kde před druhou světovou válkou mezi obyvateli převažovali Němci, kteří pochopitelně nosili kroje německé.

Ty moravské tam proto prakticky nebyly. Současní obyvatelé, kteří v obci organizují hody a kulturní život, se proto rozhodli kučerovské kroje vytvořit.

„Dámský kroj má tři suknice, jednu zástěrku, krejzl, kordulku, stuhu a turecký šátek,“ popisuje starostka Kučerova Marie Lokajová. „Poprvé jsme kroj vynesli na krojované hody, ty jsou u nás koncem června,“ dodává Lokajová.

Před 10 lety místní spolek v Kučerově obnovil tradici pořádání hodů. Chasa si půjčovala z vesnic v okolí tři různé typy krojů, bylo jich ale málo. Proto se rozhodli obnovit kučerovský kroj. Ten ušila specializovaná firma v Blatničce na Hodonínsku. „Každý si řekl, jak by si to představoval, nemůžou tam ale samozřejmě být žádné křiklavé barvy, musí to barevně sedět do té oblasti.“ Dámský kroj bez bot stál 23 tisíc, pánský potom zhruba 15 tisíc korun.

Vznik nového kroje trval zhruba dva roky. Dotaci poskytl Jihomoravský kraj a svůj podíl přidala také obec. Letos už mají v Kučerově ušitých 12 dámských a 14 pánských kompletů.

autor: gaj
Spustit audio

Související