Po více než 50 letech mají v Rosicích u Brna hody, obnovila je skupina středoškoláků

7. září 2019

Přes padesát let trvalo čekání na hody v Rosicích u Brna. Tradici se teď snaží obnovit tamní středoškoláci. O letních prázdninách proto připravovali kroje, tance a výzdobu, aby se dnes mohli pokusit na historii navázat. Jejich snahy si většina místních váží.

Barbora Čechová se svými vrstevníky připravuje posezení v zámeckém areálu

„Nás mrzelo, že jsou tady všude v okolí hody a u nás nic takového není. Začali jsme proto pátrat, jestli ty hody vůbec byly… rozjelo se to a my si tak splnili sen,“ říká s úsměvem stárka Barbora Čechová. „Pořád pátráme, jak vypadal rosický kroj – máme podobu rosického kroje pro ženaté a vdané, ale nemá kroj pro svobodné. Budeme mít kyjovské kroje, protože máme bohužel jinak jen části našich krojů,“ dodává Čechová.

Máj na obnovených hodech chybět nebude

Nedílnou součástí hodů je také tanec. Nápomocní v tomto ohledu byli zejména ve Střelicích. „Naučili nás moravskou besedu a jezdili jsme tam na nácviky.“

Podle stárka Ondřeje Odehnala byl věk organizátorů jedině ku prospěchu. „Scházeli jsme se i přes prázdniny. Tím, že většina z nás chodí do školy, tak jsme na to měli dostatek času.“ S organizací hodů skupince stárků a stárek pomohlo také město. Darovalo jim padesát tisíc korun.

Ondřej Odehnal odkorňuje břízku pro hlavní stárku
autor: tip
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.