V historickém centru Brna už jsou na některých místech kamery, které hlídají vjezd do modrých zón

11. duben 2019 10:25

Nové kamery zatím fungují v testovacím režimu a naplno začnou řidiče kontrolovat zřejmě až na podzim. 

Řidiči si při vjezdu do historického centra Brna můžou všimnout nových kamer. Jsou většinou připevněné na sloupech dopravních značek. Technici začali dohledové zařízení montovat do brněnských ulic před několika dny. Ještě ale nefunguje v ostrém provozu.

Řidiči můžou kamery vidět třeba ve Veselé ulici naproti hotelu International, jsou taky v Jezuitské ulici nebo u Malinovského náměstí. Přístroje zkušebně sbírají data taky na pomyslném průtahu centrem města. Tedy v Rašínově ulici a Masarykově třídě, kudy jezdí i tramvaje. První zjištěné údaje zaskočily radního Petra Kratochvíla z ODS. „Průjezd těch aut z horního a spodního místa je 27 tisíc jednotek vozů za týden. Zhruba třetina je městská hromadná doprava, zhruba třetina může být ilegálního charakteru, a ta zbylá třetina jiného charakteru. Ale to číslo samotné nás strašně zaskočilo a tím se jen vracím k tomu, že tu původní zónu 1-01, tedy historické centrum města, chceme upravit tak, aby nebyla průjezdná,“ uvedl.

Centrem města totiž můžou od loňského září jezdit jen auta, které mají oprávnění k vjezdu. Magistrát takových povolení vydal přes sedmnáct tisíc. A protože historické centrum je jedna zóna, může si přes Rašínovu ulici, náměstí Svobody a Masarykovu třídu i okolní ulice zkracovat cestu každý. Zohledňují to třeba i navigace v internetových mapách, které při plánování cesty radí řidičům, aby jeli přes náměstí Svobody, tedy přes pěší zónu. To se vedení Brna nelíbí a chce to změnit. Radní Kratochvíl ale detaily ještě nechtěl zveřejňovat. Nový režim podle něj má začít platit od prvního září.

Čtěte takéRezidentní parkování v novém. Od podzimu levněji a přehledněji, slibuje vedení Brna

Kamery budou řidiče kontrolovat a začnou fungovat zřejmě od stejného termínu, kdy se zároveň změní systém rezidentního parkování ve městě. Kamery za dvacet osm milionů korun ještě nejsou na všech dvaadvaceti místech. Zatím jich je v ulicích jen deset, z toho pět funguje v testovacím režimu. Vedení města musí taky domluvit umístění kamer s některými soukromými vlastníky nemovitostí anebo s památkáři, jak Kratochvíl upozornil. Což je úkol, který nestihla dokončit bývalá koalice, která přitom slibovala, že provoz kamer spustí už loni v září. Nestihla ale ani včas zajistit jejich dodání.

Prozatím proto budou vjezdy do centra dál namátkově kontrolovat hlídky strážníků. Tak jak to dělají od loňského září. Když začaly v centru města platit modré zóny, strážníci nachytali za první měsíc šest z deseti řidičů, kteří neměli při vjezdu do městské památkové rezervace oprávnění. Postupně se situace měnila. A aktuálně jsou podle městské policie počty zjištěných porušení mnohem nižší. V březnu strážníci zkontrolovali pět tisíc aut, denně odhalili zhruba deset podezření z přestupku. O pokutě a její výši pak rozhoduje magistrát.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související