Rezidentní parkování Brně: Návrh na zrušení poplatků v nově zaváděných modrých zónách neprošel

Brněnští piráti a lidovci neuspěli se svým návrhem zrušit poplatky v nově zaváděných modrých zónách v Brně.

Parkování zdarma v oblastech kolem třídy Kapitána Jaroše a Grohovy nebo Antonínské ulice chtěli politici dvou koaličních stran zavést od 1. listopadu. Tedy od termínu, kdy se modré zóny v centru města rozšíří.

Brňané z historického centra města mají za sebou první týden rezidentního parkování

Nový systém parkování v Brně

 Kvůli modrým zónám můžou do městské památkové rezervace jen auta s vydaným oprávněním. Podle místních i městské policie proto v ulicích parkuje méně aut.

Piráti a lidovci, zároveň členové nově vznikající koalice s ODS a ČSSD, chtěli poplatek zrušit alespoň do dubna příštího roku. Do té doby by totiž nová koalice chtěla zrevidovat systém rezidentního parkování a případně upravit jeho fungování. Politici se svým návrhem na Radě města Brna ale neuspěli. Proti byli třeba Zelení nebo hnutí ANO. Primátor Petr Vokřál z tohoto hnutí uvedl, že předložený dokument nebyl dotažený a že z něj vyplývalo, že by se tím pádem zrušily poplatky za parkování i v modrých zónách v historickém centru města. Proto tento materiál radní neschválili, i když tvrdí, že jsou ochotní se o úpravách systému bavit. Lidovecký náměstek Petr Hladík na to řekl, že předložený dokument nebyl špatný a že ještě s dalšími stranami bude řešit, jak zrušení poplatku dosáhnout.

Cenová pásma
Od 1. září 2018:
První cenové pásmo v nejužším centru města. Návštěvník může zaparkovat v ulicích označených značkou s oranžovým pruhem. 30 minut má zdarma, hodina parkování je pak za 40 Kč.
Od 1. listopadu 2018:
Druhé cenové pásmo bude spuštěno v rámci připojení dalších tří oblastí z městské části Brno-střed do nového parkovacího systému. Návštěvník může zaparkovat v ulicích označených značkou s oranžovým pruhem. 30 minut má zdarma, hodina parkování je pak za 20 Kč.

Obyvatelé dotčených zón by si zatím měli vyřídit parkovací oprávnění, tedy 600 korun ročně za jedno auto, pokud chtějí v modrých zónách od 1. listopadu parkovat jako obyvatelé, tedy rezidenti, a ne jako návštěvníci. Je ale ještě možné, že se systém příští týden změní, nově vznikající koalice další kroky nevylučuje.

Rozšíření rezidentní parkování do dalších čtvrtí?

K tomu dojde zřejmě nejdřív na přelomu roku 2019 a 2020. A to třeba do Králova Pole, kde chce vedení radnice modré zóny zavést. A včera se o systém přihlásily taky Žabovřesky. Než se ale naprojektují nová parkovací stání, průjezdy ulicemi a než se k všemu vyjádří úředníci a policie, potrvá to ještě několik měsíců, i déle než rok. V nejbližší době proto nemusí obyvatele se zavedením rezidentního parkování v jiných brněnských čtvrtích počítat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související