V Cetkovicích znovu využívají vodu, která se nevsákne. Technologie pomáhá rychlejšímu růstu sazenic

Nedostatek podzemní vody na zalévání vyřešila lesnická firma LESCUS v Cetkovicích na Boskovicku zachytáváním té dešťové. Využít dokážou i tu, která na lány se sazenicemi dopadne, ale nestačí se vsáknout.

Díky tomu zvládnou lesníci mladé stromky rychleji vypěstovat a tím pádem rychleji zalesňovat holiny po kůrovcové kalamitě v okolních obecních lesích ale i jinde v Česku.

Z malých recyklovatelných sadbovačů v části šestihektarového pole vykukují mladé buky. Na začátku pásu stromků stejně jako u dalších se tyčí kovová konstrukce se dvěma dlouhými rameny.

Lesní školka v Cetkovicích zachytává dešťovku a využívá i vodu, která se nevsákne

„Jedná se o takzvanou mostovou závlahu, kdy nad produkčními plochami jezdí závlahová ramena, která jsou osazena tryskami a svrchu skrápí přesně vytyčené plochy se sadebním materiálem,“ vysvětluje obchodní ředitel lesnické firmy v Cetkovicích Petr Martinec.

Voda, která se (ne)vsákne

Voda, která se do hlíny kolem kořenů stromků nevsákne, proteče přes kameny a pak je svedená do dvou nádrží. Ty se teď po deštích plní rychleji.

Mladé buky v lesní školce v Cetkovicích

„Tato takzvaná špinavá voda může obsahovat zbytkové množství hnojiv. A je opět využívaná k závlaze. Před použitím je díky izraelské technologii doplněno, nebo sníženo množství živin tak, aby odpovídalo aktuální potřebě daných sazenic.“

V celkem sedmi nádržích se hromadí dešťová voda, ale i ta, která stéká ze střech a skleníků. Díky tomu dokážou zaměstnanci zajistit dostatečný přísun vody sazenicím i v nejsušším regionu jižní Moravy. Počítají tady ale i s případnými přívalovými dešti.

„Srážkovou vodu jímáme ve dvou největších rezervoárech s dostatečnou kapacitou. V případě nutnosti je nádrž osazená přílivovým splavem, kde dále srážková voda pokračuje odtokem do potoku.“

Rychlé pěstování

Firma spravuje obcím v okolí jejich lesy. Těm teď dělá problém nejen kácení stromů napadených kůrovcem, ale i následné zalesňování. Je potřeba vypěstovat nové mladé sazenice, a to co nejrychleji. A právě v tom pomáhá tento systém zavlažování.

„Díky technologii se zkracuje doba pěstování a jsme tak schopni zareagovat na poptávku, řekněme, v rozmezí jednoho roku a napěstovat sazební materiál, který je potřeba,“ doplňuje Martinec. Aktuálně tady takto využívají dešťovou vodu na zavlažování zhruba 15 milionů sazenic.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související