V Bzenci obnovili kapli. Třiasedmdesát let po jejím zničení ustupujícími Němci.

Nad Bzencem po sedmdesáti letech opět stojí kaple svatého Floriána a Šebestiána. O víkendu ji požehnal biskup.

Na konci druhé světové války přišli v Bzenci na Hodonínsku o jednu z dominant. Kapli svatého Floriána a Šebestiána zničila německá armáda. Na kopci nad městem dlouho zůstaly jen ruiny. Po více než sedmdesáti letech ale obnovené kapli o víkendu požehnal biskup. Na rekonstrukci přispěli i sami Bzenečtí.

„Iniciátorem stavby kaple svatého Floriána byl hrabě Erdman Pruskovský,“ vysvětluje kronikář obce Petr Janovský.   

Místní mluví o kapličce, ale na místě stojí velká kaple, která je přesnou replikou původní barokní stavby.

„Odehrávaly se tady veškeré svátky a slavnosti Bzenčanů. Kapli zničila v roce 1945 ustupující německá vojska, aby nesloužila jako pozorovatelna a význačný orientační bod,“ dodává Janovský.

Původní barokní základy kaple vydržely a na nich je vystavěna nová část. Bzenčané se chtěli už několikrát složit na výstavbu nové kaple – uskutečnilo se několik pokusů, ale vyšel až ten třetí.

Peníze ze sbírek podle starosty Pavla Čejky za KDU-ČSL radnice v minulosti použila na vybudování vodovodu a vydláždění náměstí. Napotřetí už to ale vyšlo. Výstavba celé kaple stála asi 16 milionů korun. Přes 100 tisíc přispěli i místní.

„Největší dar, který přišel městu Bzenec byl v závěti jedné rodiny, kde jsme měli odkázán veškerý movitý i nemovitý majetek. Věnovali to na kapli svatého Floriána a Šebestiána,“ dodává starosta.

Nová kaple nebude jen místem duchovního rozjímání. Lidé se tu budou setkávat i při výstavách a dalších kulturních akcích.

Spustit audio

Související