Brno plánuje sportoviště za miliardy. Začne novým velodromem, pak má vzniknout hokejová hala

Místo starého velodromu hokejová hala a za Lužánkami jen fotbalový stadion.

Brno chce dál získat nemovitosti za Lužánkami potřebné pro stavbu fotbalového stadionu. A to i poté, co město oznámilo, že v této lokalitě nebude stát hokejový stadion, který chce nově umístit do areálu brněnského výstaviště.

Město chtělo původně stavět hokejový stadion za Lužánkami mezi Sportovní a Drobného ulicí.  Primátor Petr Vokřál z hnutí ANO uvedl, že město bude dál usilovat o vyřešení majetkových vztahů v této lokalitě. Hlavně kvůli postavení fotbalového stadionu.

Pozemky tam totiž vlastní město, ale některé nemovitosti na nich soukromý majitel. Ten po městu požadoval výměnu za jiné nemovitosti, město uvažovalo o prodeji několika budov v historickém centru, ale ani k jednomu ze dvou uvažovaných prodejů nakonec nedošlo.

Brněnští radní včera řešili, jak budou postupovat dál a rozhodli se, že budou chtít soukromý majetek za asi 250 milionů korun vykoupit za peníze, ne za nemovitosti. Pokud o ně ovšem bude soukromý majitel stát a pokud takový postup posvětí i zastupitelé.

Jen velodrom a hokejová hala vyjdou na dvě miliardy

Hokejová Kometa zatím oficiálně plán města nijak nekomentovala. Postup města v pondělí představil primátor Brna Petr Vokřál. V příštích třech letech má v Komárově u baseballového hřiště začít stavba nového velodromu pro cyklisty. Současný stojí v areálu výstaviště a právě na jeho místě má vzniknout nový hokejový stadion, respektive víceúčelová hala vhodná i pro pořádání kulturních akcí.

Stavba nového velodromu vyjde na tři sta až šest set milionů korun. Hokejový stadion pak odhadovanou jednu miliardu a čtyři sta milionů korun. Dohromady tedy jde o investici za zhruba dvě miliardy a město počítá s tím, že na obě sportoviště přispěje i Jihomoravský kraj a taky stát i soukromí investoři, například samotný klub Kometa.

Přesné financování ale zatím není jasné, i když už teď zástupci magistrátu mluví o tom, že by se hokejový stadion mohl otevřít v roce 2023.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související