V Bučovicích odstřelili nejstarší výrobní budovu bývalého nábytkářského podniku UP

Hasiči tak zahájili demolici všech zchátralých budov tohoto brownfieldu v blízkosti centra města. Po nich nastoupí na vyklízení suti stavební firma. Areál letos na jaře koupilo město, chce ho změnit lokalitu pro bydlení.

Množství trhaviny, které bylo na odstřel použito a průběh akce popisuje střelmistr Martin Červenka: „Závěrečná rána byla desetikilová, ale předtím byly různé hmotnosti. Nebyl to jenom odstřel budovy, jako to dělají komerční firmy. My jsme na ní týden cvičili, zkoušeli různé průrazy, průstřely,“ říká Červenka a dodává, že na odstřel byl použit semtex a austrogel.

Výrobní hala v Bučovicích před demolicí.
Výrobní hala v Bučovicích po demolici.

Starosta Bučovic Jiří Horák by byl rád, aby v průběhu příštího roku veškeré zbylé sutiny zmizely a prostor byl vyčištěn. Revitalizace areálu by měla stát i s jeho nákupem asi padesát milionů korun.

 „Většina toho areálu by měla sloužit pro výstavbu rodinných domů. Část pravděpodobně pro nějaké menší bytové domy a v západní části by měl zůstat volný prostor pro vybudování multifunkčního sálu a sportovní haly s velkým parkovištěm. Sítě budeme dělat až ve chvíli, kdy budeme mít hotový projekt,“ objasňuje Horák.

Část cihel ze zbouraných budov si odveze Muzeum města Brna na rekonstrukci hradeb Špilberku.

Co se týče demolice dalších budov v objektu, stavby půjdou téměř všechny k zemi. „Jediný objekt, který zůstane, je Druckerova vila. Zatím město vymýšlí investiční záměr, jakým způsobem ho využít,“ říká Kateřina Trtílková, vedoucí odboru územního plánování Městského úřadu v Bučovicích.

 

Spustit audio