V Brně vznikne nové očkovací centrum

14. leden 2008

V Brně začne nejpozději do konce ledna fungovat nové očkovací centrum. Bude jedním z jedenácti, které vznikají v dalších velkých městech s cílem přesvědčit obyvatelstvo o užitečnosti doplňkového očkování.

Zatímco lidé v zemích Evropské unie podstupují nepovinná očkování ve 22 procentech, u nás je to pouhá třetina. Nezodpovědně se chová i řada těch lidí, kteří cestují do exotických zemí, kde jsou jiné hygienické zvyklosti a tedy i zvýšená rizika. Výsledkem Je pak zavlečení chorob jako například tyfu, hepatitidy či malárie. " Když srovnáme výskyt virové hepatitidy A, zavlečených onemocnění a těch lidí, kteří onemocněli tady v České republice od roku 1997 - 2004, tak zavlečená onemocnění byla pouze 4 procenta a o 7 let později už to bylo 39 procent. Ten trend bude dále stoupat," říká vedoucí lékařka očkovacích center Jana Vlčková.

Jako u všeho při propagaci doplňkového očkování platí, že často za nezájmem stojí neznalost. V tomto směru vykonaly hodně kampaně za očkování proti chřipce či klíšťové encefalitidě. K zájmu o možnosti ochrany zdraví lidí v neposlední řadě přivedl i strach z pandemie ptačí chřipky. "Já myslím že ten špatný trend se začíná zlepšovat. V našich centrech počítáme, že v roce 2008 proočkujeme 100 tisíc lidí," říká Miroslav Lekeš z přípravného týmu.

Tváří nových očkovacích center se stal cestovatel Jiří Kolbaba. Může se chlubit hned dvěma úspěchy. Tím, že projel řadu víc než rizikových exotických zemí a taky tím, že tam nikdy neonemocněl. "Lidé by měli být co nejopatrnější, protože na některá ta onemocnění není náš organizmus vybaven. Já jsem jak se říká lidově proočkován skrz na skrz. Nelituju toho, protože možná proto jsem si nepřivezl nikdy žádnou chorobu a ani jsem nikdy neonemocněl," dodává Kolbaba.

Spustit audio