V Brně finišuje rekonstrukce pravého křídla hlavního vlakového nádraží

20. červenec 2023 16:00

Knihkupectví, větší lékárna, nové občerstvení či trafika. Na hlavním nádraží v Brně začínají fungovat nové služby v pravém křídle výpravní budovy. Jeho rekonstrukce finišuje a správce budovy ho v červenci zpřístupňuje do takzvaného předčasného užívání, než dojde ke kolaudaci.

Velká rekonstrukce hlavního vlakového nádraží začala v roce 2019, co ještě zbývá dokončit?

Po odjezdové hale a levém křídle budovy je to teď ještě pravé křídlo, kde už dělníci finišují. Je tam nové osvětlení, nejtěžší bylo vyměnit rozvody kabelů, zvenčí od tramvajových zastávek je taky vidět nová skleněná fasáda s jednotným vzhledem reklamních nápisů. V plánu je ještě rekonstrukce prostor, ve kterých má čekárnu dopravce Regiojet. To přijde na řadu zřejmě v prosinci nebo v lednu, Regiojet dostane náhradou jiné prostory.

Oprava pravého křídla je předposlední etapou rekonstrukce výpravní budovy. Kdy přijde na řadu rekonstrukce fasády na prvním nástupišti?

Čtěte také

To by mělo být v příštím roce, jak říká Ivo Vrzal, šéf firmy Brno New Station Developoment, která má nádražní budovu dlouhodobě pronajatou od Českých drah. „Ta revitalizace se má týkat zejména úpravy osvětlení a fasády do výše přístřešku plus modernizace stánků, které designově nejsou úplně hezké. Revitalizaci bychom chtěli zvládnout v rámci roku 2024.“

Ještě je v plánu doplnění dalších laviček na sezení v levém křídle budovy. To by měly úřady letos na podzim zcela zkolaudovat. Vrzal řeší ještě jednu proměnu, a to se Správou železnic. Chce zlepšit navigační a orientační systém na nádraží a doplnit i nové tabule s odjezdy a příjezdy vlaků.

Rekonstrukce hlavní nádražní budovy v Brně trvá postupně od roku 2008, ty nejviditelnější práce pak od roku 2019, za to dobu stála modernizace 350 milionů korun.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související