Brno vyhrálo soud o stánky v podchodu pod nádražím. Může je díky tomu zrušit a podchod opravit

22. únor 2023 12:30

Brněnský magistrát může odstranit další stánky z podchodu pod hlavním vlakovým nádražím. Krajský soud v Brně pravomocně rozhodl o tom, že stánky patří městu. Několik let si je nárokovala soukromá firma, která spor prohrála. Magistrátu se tím otevírá cesta k vítězství v dalších podobných sporech s jinými podnikateli.

Co bylo podstatou soudního sporu? Jeden ze tří soukromníků, kterému stánky v podchodu patří, se s Brnem soudil o to, komu stánky patří. A krajský soud potvrdil názor městského soudu, že jsou nedílnou součástí podchodu, který je majetkem města a nejde tedy o samostatné stavby. „Celý podchod pod hlavním nádražím je ve vlastnictví města a ty relikty 90. let, jak tomu říkám, už tam nemají co dělat. Místo jenom hyzdí,“ okomentoval to radní Jiří Oliva z ČSSD.

Firma, která spor prohrála, ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu, rozsudek je ale pravomocný. S Brnem se soudili i další dva soukromníci, magistrát teď očekává, že verdikty budou stejné jako v tomto případě. V podchodu měla stánky čtvrtá společnost, s tou se magistrát dohodnul a firma obchůdky po vypršení smlouvy vyklidila v lednu 2022.

Zpožděná rekonstrukce

Může tím pádem začít slibovaná rekonstrukce podchodu. Bude to ale až příští rok, tedy později, než zástupci města původně slibovali. První část rekonstrukce se měla týkat jen půlky podchodu, teď můžou projektanti připravit k opravě i zbytek. Radní Oliva předpokládá, že magistrát do několika týdnů nebo měsíců začne stánky odstraňovat. Díky verdiktu by se taky měly pohnout další žaloby. Brněnské komunikace požadují po trojici firem nájemné za několik let dozadu, dohromady je to skoro šest a půl milionu korun. Jedna ze společností nájem neplatila od roku 2013.

V podchodu je ještě jeden obchod s oblečením, do něj se vstupuje po schodech nahoru, a toho se soudní spory netýkají. Obchod není v majetku města, ale stojí v prostorách, které z části patří Správě železnic a z části Českým drahám, které nádraží pronajímá firmě Brno New Station Development, která budovu posledních pár let opravuje. Radní Oliva řekl, že magistrát vyjednává s železničáři i drahami o tom, aby i tento obchod zmizel.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související