Uveze skříň, děti i sudy piva. V Brně funguje první veřejná půjčovna nákladních kol

V Brně funguje první veřejná půjčovna nákladních kol. Spustila ji Nadace Partnerství. Zájemci si můžou po předchozí rezervaci kolo půjčit na různě dlouhou dobu a využít ho třeba při stěhování, na nákup anebo rodinný výlet. Služba je zatím zdarma. Nadace chce otestovat zkušenosti s provozem a získané know-how pak předat dalším městům.

„Každý, kdo jezdí aspoň trochu na kole, tak po pár jízdách pochopí systém zatáčení a že je trošku jinde těžiště. S nákladem se naučí jezdit a je to pak skoro jako normální jízda na kole,“ sdílí své zkušenosti Kateřina Kristová, která si nákladní kolo pořídila skoro před rokem. Hlavně v létě na něm vozila náklad mezi několika gastronomickými podniky v centru Brna.

„Uveze to 180 kilo plus toho člověka, co to řídí. Takže třeba tři bečky piva jsou úplně v pohodě,“ říká cyklistka.

Právě takové kolo si teď může každý vyzkoušet zdarma. Půjčovna funguje ve dvoře průmyslového areálu na Špitálce. K dispozici jsou tři vozítka. „Jeden vozík unese 150 kilo, jedna elektrická tříkolka je vhodná třeba pro převoz dětí. Pak je tu robustnější nákladní kolo, které má úložnou plochu vepředu a je to jednostopé vozidlo. Vozík se dá zapřáhnout za jakékoliv kolo,“ ukazuje cyklista Michal Šindelář z Nadace Partnerství.

Nadace službu na pět měsíců platí, takže výpůjčka každého kola je zdarma. Vozítko si lidé rezervují na webu. Na místo si pak vezmou doklad totožnosti a 2 000 korun jako vratnou zálohu. Výpůjčka je možná i na víc dní.

Know-how z Německa

„Cílem je přenést know-how, které funguje v Německu, kde jsou takových půjčoven desítky. Chceme toto přinést do České republiky a otestovat to. Proto je půjčovna pro veřejnost zdarma a budeme sbírat data, jak to funguje. V kolech jsou GPS zařízení, díky kterým můžeme sledovat, kudy jezdí. Na základě toho všeho to pak vyhodnotíme a bude to dostupné jako model využitelný pro všechna česká města,“ dodává Šindelář.

V Brně začala fungovat první veřejná půjčovna nákladních kol. Kola jsou pro zájemce k vyzkoušení zdarma

Pohon i brzdy na zadních

Správce půjčovny je Erik Nálepka. „Na těch kolech je dodatečný elektrický pohon. To dává lidem podporu při převozu nákladu i jízdě do kopce. Na zadních kolech jsou brzdy. V pohodě se dá vše ubrzdit i vyjet,“ rozptyluje muž obavy před tím, že by člověk náklad na kole neutáhl.

Expanze do dalších měst

Nálepková firma má už s rozvozy nákladu zkušenost a čekají na rozšíření aktivit do jiných českých měst. Pracují pro velké přepravní firmy nebo e-shopy. S balíčky jezdí hlavně do historického centra města, aby tam nemusely zajíždět dodávky a těžká auta.

Vedení Brna proto přemýšlí, jak jít nákladní cyklodopravě naproti. „Sám mám nákladní kolo a používám ho. Zvažujeme, že bychom nechali vybudovat překladiště pro nákladní kola v okruhu do dvou až tří kilometrů od historického centra,“ nastiňuje směr, kterým by se magistrát mohl vydat, radní Marek Fišer z Pirátské strany.

Překladiště by mohlo vzniknout třeba u Dolního nádraží. Zatím je ale vše ve fázi nápadu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související