Utop se, když umíš plavat. O životě na Kubě, roce 68 i ztrátě zraku vypráví tlumočnice Zuzana Holá

26. leden 2024

Zuzana Holá je překladatelka a tlumočnice. Její Česko-španělský odborný slovník získal dokonce nějakou cenu, už si ale nepamatuje jakou. Začátek své kariéry komentuje větou: „Ze mě se stala nedobrovolně ta, která musí být dobrá, protože tlumočila soudružce (Gustě) Fučíkové.“

Tlumočení ovšem není jediný důvod, proč o ní vznikl rozhlasový dokument. Zuzana je především výborná vypravěčka a snad jediná žena, která položila telefon Fidelu Castrovi. Podle autorky dokumentu představuje Zuzana „dějiny Brna“, což ale není úplně přesné, protože část svého života strávila na Kubě.

Čtěte také

Na Kubu odjela se svým manželem Lubošem Holým, který zde působil jako zpěvák v Brněnském rozhlasovém orchestru lidových nástrojů a poté jako pedagog na univerzitě. Slovy Zuzany: „Už ten název je fajn: světový veterinář a lidový zpěvák.“

Dokument Utop se, když umíš plavat se snaží představit také věci, se kterými musela Zuzana bojovat – ať už se jedná o dlouholetou snahu o rozvod, prožitek ze srpna roku 1968 nebo ztrátu zraku.

Společně s autorkou dokumentu Annou Mrázkovou se za Zuzanou vydal také brněnský ilustrátor Dalibor (Max) Krch. A tak kromě nahrávky mohl vzniknout také portrét v komiksovém stylu a nakonec (možná?) chlebíčky s šunkou druhu Apolenka.

autor: Anna Mrázková
Spustit audio