Zpěvácký bohatýr Luboš Holý se narodil před 90 lety

21. říjen 2020

Luboš Holý by letos oslavil 90. narozeniny. Pojďme na něj vzpomenout prostřednictvím písniček z archivu Českého rozhlasu.

Na Horňácku není o dobré zpěváky nouze. Mezi nimi vyčnívají ti s výrazným pěveckým projevem i zajímavou osobností. Jedním z takových byl muž velkého srdce a hlasu Luboš Holý.

Tento všestranně nadaný člověk by 21. listopadu oslavil své 90. narozeniny. Celosvětově uznávaný zvěrolékař, který je v kruhu folklorních nadšenců znám zejména jako zpěvák, jehož kariéra začala a byla po mnoho desítek let spojena mimo jiné s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů (BROLN).

Luboš Holý (1930-2011) se narodil v horňácké vesnici Hrubá Vrbka v muzikantské rodině jako starší bratr Dušana Holého, taktéž známého zpěváka lidových písní. Oba bratři byli od dětství formováni rodinným prostředím (rodiče ve svých synech uvědoměle pěstovali zájem o místní lidovou kulturu) a také existencí dvou vyspělých kapel přímo v rodné vesnici. Luboš docházel společně s bratrem na Střední školu do nedaleké Strážnice a poté odešel studovat veterinární lékařství do Brna.

V mladí býval také tanečníkem a houslistou. Dokonce zastával post primáše ve své vysokoškolské cimbálové muzice.

V archivu Českého rozhlasu máme s popiskem Luboš Holý mnoho písňových pokladů. Malý zlomek z nich vybrala autorka vzpomínkového pořadu Na pěknú notečku Marie Hvozdecká, se kterou si Luboše Holého, legendu nejen horňácké lidové písně, připomeneme.

Spustit audio