Úroda pryč, propadající se silnice. Dolní Bojanovice i měsíc po silné bouřce řeší její následky

26. červenec 2021

Čtyři dny před červnovým úderem tornáda přišla na jižní Moravu ještě jedna bouřka, kterou místní nepamatovali. Velké kroupy, silný vítr a hustý déšť zasáhl Dolní Bojanovice na Hodonínsku. Obec vzdálenou čtyři kilometry od pozdějšího mnohem destruktivnějšího řádění živlů. Potíže po ničivé bouři řeší obec ještě teď, měsíc poté – propadají se podmáčené silnice a lidé přišli o úrodu.

„Tohle je cesta, která vede k zásobníku plynu. A hlavně je to přístup na pole a do vinic. Teď se tu projede jen na kole, ale s technikou je to problém, takže lidé musí používat přístup z druhé strany,“ ukazuje starostka Dolních Bojanovic na zvlněný asfalt v křižovatce u Myslivecké ulice.

Zvlněný asfalt na silnici v Dolních Bojanovicích. I měsíc po ničivé bouřce se v obci potýkají s následky záplav a krupobití

Silnice je nová pár let. Teď by to člověk nepoznal. Rovný asfalt vypadá spíš jako plastická mapa hor, jako by se na povrch snažilo prodrat několik krtků zároveň. „To všechno podemlel ten proud vody. Podle meteostanice, co tu máme u obce ve vinicích, tak napadlo 176 milimetrů vody během necelých dvou hodin,“ kroutí hlavou starostka.

Voda bleskově zaplavila sklepy. Hlavní ulice, na které stojí obecní úřad, vypadala chvíli jako řeka. Od domů odplavaly popelnice i auta, kterým kroupy velké jako tenisáky poničily skla. Vítr bral střechy, lámal stromy. Hasiči zasahovali na nejméně 60 místech zároveň. Hlavně odčerpávali vodu. Té bylo v obci tolik, že dál ničí silnice. „Začínají se teď tvořit kaverny, díry v zemi, takových míst je tu aspoň šest. Naposledy se propadla silnice u obchodu. Kdyby tam někdo spadl nebo najel autem, tak to by byl velký problém,“ potvrzuje Rajchmanová.

Dolní Bojanovice se i měsíc po ničivé bouřce potýkají s následky záplav. V obci se propadají podmáčené silnice

U obchodu v Okružní ulici je velká zasypaná díra, kolem ní stojí zábrany a červenobílá páska upozorňuje, aby se řidiči místu vyhnuli. „Ta bouřka kroužila necelé dvě hodiny nad obcí. Byli tady i z Výzkumného ústavu vodohospodářského, aby si ten jev zmapovali. Potom nám poslali i ty dráhy, kudy to teklo. A přiteklo to od kopečku kousek za obcí. Poničená byla různá místa. I tam, kde by si člověk řekl, že by tam voda nedotekla. Propadly se i některé hroby, zateklo to pod chodníky na hřbitově,“ zpřesňuje rozsah poškození starostka.

Škody, bahno, prach

Jen na poničených cestách bude škoda asi dva miliony korun. Pokud se neobjeví další kaverny. „Pořád je tu prach, i měsíc poté, často zametám,“ přisvědčuje majitelka květinářství na Hlavní ulici Iveta Forchová. „Jsem z Hodonína, když jsem druhý den po bouřce přijela, nešly vidět silnice, všude bahno a prach. Jezdila tu později i kropicí auta, ale musela jezdit víckrát. Pořád to tu ale je a pořád ten prach rozfukuje vítr. A tady za oknem je parkoviště, to bylo hezky zatravněné, teď je to zanesené bahnem,“ ukazuje květinářka ze svého obchodu.

Před některými domy jsou stále položené bílé pytle s pískem

Před některými domy jsou stále položené bílé pytle s pískem. Několik jich leží před vraty do hospody, někde těsně u chodníku, odkud vede příkrá cestička dolů do sklepní garáže. Lidé je možná ještě nestihli odklidit, možná to neudělali pro jistotu. „Když se teď mračí, všichni jsou opatrní, hned dávají pozor a snaží se něco zabezpečit a všichni jen hledí, kde co dojde a odkud to dojde. Takovou hrůzu jsme tu nezažili,“ potvrzuje Marie Komosná, která bydlí kousek od obecního úřadu.

Před každou větší bouřkou teď schovává květiny v květináčích. „Už jsem je nanosila snad stokrát tam a zpátky. Kroupy by to zničily,“ ukazuje v průjezdu domu, kde dřív měli lino, museli ho ale po bouřce dát pryč. Voda natekla i do sklepa, silné kroupy vyrobily pavučiny na tvrzeném střešním skle na verandě a na dvorku. „To už se nám asi ani nevyplatí opravovat,“ krčí rameny starší žena.

Malé okénko vedoucí do sklepa je ještě překryté dřevěnou deskou, tu ale Komosní už asi odklidí. Na úrodu z pole a zahrady si letos moc místa chystat nemusí. „Loni jsme měli takové erteple!“ ukazuje dvěma rukama, jak velké vypěstovala brambory. „No a letos? Pff, já nevím. A okurky nebo rajčata, to je všechno pryč,“ říká paní Komosná. „Tož stalo se, nebudeme nějak fňukat, vedle to bylo mnohem horší,“ doplňuje obyvatelka Dolních Bojanovic a mávne rukou směrem k Moravské Nové Vsi a dalším místům, kde řádilo tornádo.

Pomoc od charity

Po obci zrovna chodí dvě dámy v červených tričkách. Jsou z hodonínské charity. Na otázku, jestli se na Dolní Bojanovice nezapomnělo a nevěnuje se jim pozornost až teď, měsíc po tornádu, odpovídají, že rozhodně ne. „Na začátku tu charita rozvezla vysoušeče do domácností a dezinfekční prostředky. S obcí jsme vytipovali lidi, kteří vysoušeče potřebují do zatopených sklepů. Ale pak bohužel přišlo tornádo a pomoc se přesunula tam, ale základní pomoc tady byla a vedení obce vědělo, že se na nás může obrátit, máme tu i pečovatelskou službu,“ říká pracovnice oblastní charity Jana Mekom.

Ženy společně se starostkou vytipovaly asi pětadvacet domácností, které bouřka zasáhla silněji než ostatní, a které potřebují větší pomoc. „Buď jim voda zatekla domů střechou. Nebo mají rozbitá střešní okna, jinde voda promáčela stěny, poničila dveře nebo spotřebiče. My zjišťujeme, jestli lidé mají pojistku, jestli jim bylo něco vyplaceno, jestli člověk žije sám, jestli je sociálně znevýhodněný a na to pak bereme ohled při nějaké další možné finanční pomoci,“ upřesňuje Mekom aktuální práci v obci.

Že byla bouřka s kroupami ojedinělá, to ihned potvrzují všichni obyvatelé, kteří dotaz dostanou. „Nic takového nepamatuju. Ale nám to nikam nezateklo, jen nám to něco naplavilo před dům, ale viděla jsem, jak ta voda bere s sebou věci,“ říká žena, která žije naproti kostelu a zrovna si upravuje předzahrádku. Zdá se, že její dům opravdu živel neponičil.

Sousedka, která bydlí naproti Marie Komosné, si ale vzpomíná, že před deseti lety menší povodeň přišla. „Tehdy jsem ve sklepě spadla, zlomila si tam ruku. Teď už ve sklepě nic nemáme, žádnou kanalizaci, všechno vedeme trubkami ven, jinak bychom snad byli pořád vytopení. Plynový kotel jsme taky dali pryč, i mrazáky máme nahoře. Po této bouřce jsme spravovali střechu, ve sklepě bylo jen bahno, zaplavané dvory a zahrada zlikvidovaná. Ale pořád je to ještě jakž takž, v Mikulčicích a jinde to bylo horší,“ vypráví sousedka, která zrovna přišla domů z nákupu.

Dolní Bojanovice krátce po bouři zveřejnily transparentní účet, na který můžou zájemci přispívat. Ve sbírce se sešlo přes 300 tisíc korun. Mnohem víc peněz pár dní poté místní poslali do obcí poničených tornádem. „Jak ty peníze rozdělíme, to nechám na zastupitelstvu, které bude na začátku září. Uvidíme, jak to vyhodnotí charita, Člověk v tísni, a podle toho asi uděláme nějaký seznam. Většinou se to stalo starším lidem, kteří jsou v důchodu, a tam se složitěji řeší opravy,“ nastiňuje starostka Eva Rajchmanová, co s penězi bude dál.

Když zmíní opravy, jedním dechem dodá, že kvalifikovaných pracovníků je teď málo. „Řemeslníci a materiál teď chybí, i kvůli tomu, co napáchalo to tornádo. Některé střechy tu třeba lidé ještě nemají úplně zapravené. A problém je taky azbest, složitě se likviduje. Máme smlouvu se skládkou Hraničky, ale sektor, který na to měli vyčleněný, tak mají úplně zaplněný. Poučujeme lidi, jak ten azbest likvidovat, ale momentálně nejblíž se to teď dá vozit do Těmic,“ upozorňuje starostka, že jejich blízká skládka je plná a lidé můžou nebezpečný odpad svážet až na čtyřicet kilometrů vzdálené sběrné místo.  

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související