Hasiči odklízí škody po silných bouřkách na Moravě, tisíce domácností jsou bez elektřiny

Hasiče v noci na dnešek zaměstnaly silné bouřky a přívalové deště, někde i s mohutným krupobitím. Jen na jižní Moravě eviduje hasičský záchranný sbor skoro tři stovky výjezdů. Bouřky zasáhly celé Česko, výstraha meteorologů před nimi platí do úterního dopoledne.

Hasiči nejčastěji řešili zatopené sklepy, garáže nebo rodinné domy a pak popadané větve nebo stromy na silnice, na železnici nebo dráty elektrického vedení. Dokonce asi na půl hodiny kvůli silnému větru nemohly plout ani lodě dopravního podniku na Brněnské přehradě. Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška sečetl, že do včerejší noci jeho kolegové vyjížděli ke zhruba 240 událostem. Po půlnoci se pak počet výjezdů navýšil na celkem 270. Po několikahodinovém realtivně klidném oknu pak udeřila dnes nad ránem ještě jedna vlna bouřek a ta se zatím proměnila v asi dvacet dalších výjezdů.

Dolní Bojanovice jsou podle hasičů vůbec nejzasaženější obec v regionu. Jen tam měli hlášeno asi 40 událostí. Zasahovalo tam na 80 jejich mužů a skončili s prací ve tři hodiny ráno. Obec zasáhly silné kroupy, podle místních prý velké skoro jako tenisáky, ty poničily čelní skla aut.

Přívaly vody náhle proměnily některé ulice skoro na řeky, které unášely popelnice i auta. Bouřka poškodila střechu místního bytového domu, na ulicích pak zůstalo jen bláto, pod vodou se někdy ocitly celé zahrady. A protože tam popadaly stromy na dráty elektrického vedení, tak v obci v noci vůbec nefungovala elektřina, což velmi ztěžovalo jakékoliv nápravy nebo snahy o čerpání vody ze zatopených sklepů.

Domácnosti bez elektřiny

Dnes před sedmou hodinou ranní už byla situace klidnější. Druhá vlna bouřky se jim zatím vyhnula, ale elektřina jim stále nefunguje. To je problém i dalších míst. Podle pár minut starých údajů distribuční společnosti Eg.d je nyní asi 9 000 domácností bez proudu a jen v Jihomoravském kraji je to skoro 5 000, vůbec nejhorší situace je právě na Hodonínsku. Starostka Bojanovic řekla, že jim firma slíbila, že snad dnes se k opravě dostane. Mezitím lidé v obci začínají sčítat škody, když už na ně pořádně vidí za denního světla. Budou zkoumat i stav mostů přes říčku Prušánku anebo škody napáchané v historických vinných sklepech.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio