Úředníci finanční správy v Brně se do pár let přestěhují do nového sídla, vznikne v Zábrdovicích

Asi pět set úředníků finanční správy v Brně se za pár let přestěhuje do nového sídla v Zábrdovicích. Vláda v pondělí posvětila rekonstrukci bývalých vojenských skladů v Trávníčkově ulici. Dům patří Generálnímu finančnímu ředitelství a přestěhovat by se do něj měli pracovníci z poboček těch úřadů, které sídlí v komerčním pronájmu.

Nyní pětipatrová, vybydlená a dost omšelá budova, která tvoří jeden nárožní blok Auerswaldovy, Trávníčkovy a ulice Jana Svobody má být novým sídlem úředníků. Naproti je výběh pro psy a sběrný dvůr. Dřív budova sloužila jako sklady, za pár let to mají být kanceláře. A to podle projektu architektů, kteří s návrhem vyhráli v roce 2019 v architektonické soutěži. Dům by měl mít výrazně víc oken, bude tedy prosklenější, navýšený o dvě patra, součástí bude i parkoviště s desítkami parkovacích míst.

Úředníci se tam přesunou z více lokalit, respektive z budov, které nepatří státu a musí si je komerčně pronajímat. Podle mluvčího jihomoravského finančního úřadu Davida Stančíka jsou to pobočky v Šumavské ulici, na Cejlu anebo v Masarykově ulici. Naopak finanční správě zůstane sídlo ředitelství na náměstí Svobody, na Rybníčku v Králově Poli nebo prostory na Příkopě. Není to tedy tak, že vznikne jeden centrální úřad, kam budou chodit úplně všichni lidé.

Kolik to bude stát peněz?

Materiál, který schválila vláda, počítá s náklady kolem 615 milionů korun. Původně mělo jít o skoro jednu miliardu. Rozsáhlejší projekt ale počítal s dostavbou nové budovy na dvoře areálu finanční správy na Příkopě. Kvůli úsporám nakonec vláda tuto variantu zavrhla a projektanti navrhnou pouze zvýšení domu, který už tam stojí. Podle ministerstva financí se náklady státu vrátí za 14 a půl roku.

Kdy má být nové sídlo hotové?

Projekt je zařazený do Národního investičního plánu s termínem dokončení v roce 2023. Jestli to do dvou let bude, to ještě jisté není. Generální finanční ředitelství převzalo areál od ministerstva obrany v březnu 2018, s jeho rekonstrukcí se počítalo už dřív. V roce 2019 finanční správa uspořádala architektonickou soutěž, vítězové měli zpracovat další projekt. Jednání ale bylo doteď přerušené, čekalo se na rozhodnutí vlády, jak dál pokračovat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související