Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně se proměnilo v centrum současného designu a láká na nové expozice

29. listopad 2021

Po více jak dvouleté rekonstrukci se 26. listopadu návštěvníkům otevřelo brněnské Uměleckoprůmyslové muzeum. Moravská galerie budovu proměnila v centrum současného designu. Přestavba stála 220 milionů korun. Instituce rozšířila své sbírky, plánuje výstavy a také osvětovou činnost.

„Být platformou, která funguje mezi designéry, producenty i spotřebiteli,“ vysvětluje jeden z kurátorů Uměleckoprůmyslového muzea Rostislav Koryčánek myšlenku nové koncepce instituce. „Zatímco většina kamenných muzejních institucí zkoumá minulost, tak my se z minulosti dostáváme k současnosti, a proto jsme si vytvořili takový nový claim ART DESIGN FASHION,“ doplňuje ředitel Moravské galerie Jan Press s tím, že podobná instituce věnující se designu dosud v Česku chyběla.

„Nacházíme se v části, která je úvodem naší snahy odvyprávět příběh designu, jmenuje se Jeskyně: Panorama designu,“ říká kurátor o expozici, která mapuje historii designu od spřádacího stroje po 3D tisk pomocí produktů, které vznikaly na území Brna, Moravy a českých zemí.

Lucie Koldová: LIGHTNESS

Rozsáhlou retrospektivní výstavu má v Uměleckoprůmyslovém muzeu i renomovaný designér a architekt Jiří Pelcl, který za 40 let vystřídal už několik tvůrčích materiálů včetně plastů. Ojedinělou část muzea – obrovský vzdušný světlík s lávkami – vyplňuje výstava LIGHTNESS Lucie Koldové. „Dostala jsem příležitost vystavovat na této platformě z takzvaného designerského nebe ze světlíku nad dvoranou. Vybrala jsem pro tuto výstavu pět svých klíčových produktů: dvě světla a tři nábytkové kousky. Každý ten produkt nebo prvek ukazuje část mého světa,“ dodává designérka.

FASHION 2000+ (sbírka současného designu a módy)

Ve stálých expozicích má své místo i móda nebo sbírky skla, porcelánu a keramiky. Galerie také přišla s originálním formátem otevřeného depozitáře. Na jaře příštího roku by se pak v muzeu měla otevřít kavárna, ve které ovšem nebudou hosty obsluhovat lidé, ale robot.

autoři: Tomáš Maleček , lop
Spustit audio

Související