Tvarohová buchta tety Kuličkové je vláčná a všem moc chutná. Pekla Marta Dosedělová

Gejzír chutí, který na řezu vypadá nádherně. Díky vrstvě tvarohu a kakaovému těstu připomíná legendárního Míšu. Vrstva světlého těsta dezert ještě povýší. Pekla Marta Dosedělová z Prahy a recept své tety doporučuje všem. Vyzkoušejte.

Ingredience
  • Na kakaové těsto:
  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 3 lžíce studené vody
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  •  
  • Na tvarohovou náplň:
  • 750 g tučného tvarohu (3 vaničkové tvarohy)
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce moučkového cukru
  •  
  • Na světlé těsto:
  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 125 ml oleje (½ skleničky)
  • špetka soli
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 lžic vlažné vody

Postup

Všechny ingredience na kakaové těsto smícháme v míse dohromady a rychle vypracujeme rukama tužší linecké kakaové těsto. Kdo má výkonný stroj, může nechat umíchat v robotu.

Plech stačí vymazat máslem, ale není to ani potřeba. Potom na plech roztlačíme těsto tlakem ruky do tenké vrstvy. Můžeme udělat i trochu okraje.

Na tvarohovou náplň vyklopíme do mísy tvarohy, přidáme vejce, vanilkový cukr a moučkový cukr. Pomocí šlehacích metel vymícháme hladký krém. Ten rozprostřeme na kakaové těsto.

Na světlé těsto oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh do polotuha. V další míse vyšleháme do nadýchané pěny žloutky, vanilkový a moučkový cukr.

Do žloutkové pěny pak po částech zašleháme olej, vlažnou vodu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vznikne řídké těsto, do kterého jemně špachtlí vmícháme ušlehaný sníh.

Světlé těsto nalijeme na tvarohovou vrstvu a stěrkou ho rozprostřeme.

Pečeme v troubě vyhřáté při 170 °C cca 30 až 45 minut dozlatova, až se začnou kraje odchlipovat.

Marta Dosedělová

Buchtu podle tohoto receptu peče už asi 40 let. Má ho od své tety, která by letos oslavila 100 let. Když k ní paní Marta chodila na návštěvu, vždycky ji vítala touto buchtou. Paní Marta ji začala péct svým dětem, dnes už je peče vnoučatům a vždycky se po ní jen zapráší.

Paní Dosedělová nás pohostila skvělými slanými kynutými rohlíčky se třemi druhy náplní a také sladkými s povidly. Bylo to famózní.

Patrik Rozehnal a Marta Dosedělová
autoři: Patrik Rozehnal , djo