Tři měsíce od řádění tornáda. Jak se za tu dobu zasažená část Podluží proměnila?

Nejsilnější tornádo v české historii 24. června – přesně před 3 měsíci – připravilo o život 6 lidí v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku. Kromě toho poškodilo zhruba 1 200 budov. Lidé se budou v Hruškách, Mikulčicích, Lužicích, Moravské Nové Vsi a v části Hodonína z následků přírodní katastrofy vzpamatovávat léta.

„Projela jsem za poslední dva dny všechny zasažené obce. A největší srovnání mám z Moravské Nové Vsi. Tam jsem se dostala v červnu asi 8 hodin po tornádu. Tehdy mi to tam připomínalo záběry ze zemí, kde zuří válka a bombarduje se. Dnes už jsou samozřejmě všechny cesty i okolí domů uklízené. A zmizel i největší symbol prací prvních týdnů po tornádu. Byly to barevné plachty na střechách. Dnes už má většina novou krytinu nebo ji řemeslníci na latě skládají,“ popisuje redaktorka Alena Hesová.

Na co se teď lidé při opravách svých domů soustřeďují nejvíc?

V posledních dnech se ochladilo a tak začala spousta lidí řešit topení a komíny. A zároveň také okna. Velká část domů měla rozbité okenní tabulky, někde tornádo nenávratně poškodilo i rámy. „Dnes jsem potkala jeden naložený kamion novými plastovými okny přímo u jednoho domu v centru Moravské Nové Vsi. Majitelé, kteří si je objednali, mají místo některých oken jen velké desky, provizorně přitlučené. Postupně se také práce přesouvají dovnitř, řeší se sádrokartony, podlahy i nové kuchyně. A musíme myslet na to, že zhruba 200 budov se muselo zbourat. Málokdo už začal stavět znovu, takže poptávka po řemeslnících v nejbližších měsících neskončí,“ přibližuje situaci reportérka Českého rozhlasu.

Obecní majetek

Tornádo zničilo nebo přinejmenším poškodilo v některých obcích i kostely, školy, budovy úřadů, zdravotních středisek nebo pošty. Prioritou jsou samozřejmě opravy škol, aby nemusely být děti v azylu v okolních obcích. Práce postupně končí, v Moravské Nové Vsi se děti v některých třídách normálně učí. Rozsáhlejší opravy veřejných budov brzdí i to, že obce musí stavební firmy soutěžit.

Solidarita napříč republikou

Peníze neposílali jen jednotlivci a firmy, ale i ostatní obce a kraje napříč Českem. Solidarita byla obrovská. Kraj Vysočina odeslal 10 milionů korun. Hned v prvních dnech po tornádu posílala města nižší částky, většinou v řádu desetitisíců. Vyšší sumy musí schválit zastupitelstva. A ta se obvykle schází po prázdninové pauze teď během září. Díky tomu poslaly milion korun třeba České Budějovice nebo Jablonec nad Nisou.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související