Tisíce lahví s mladým vínem museli vinaři na popud inspekce stáhnout z trhu, byly špatně označené

10. listopad 2021

Část produkce letošních mladých vín museli vinaři stáhnout z prodeje. Nabízeli je totiž jako zemské víno, to je ale v rozporu s vyhláškou ministerstva zemědělství. Víno musí vinaři nechat takzvaně zatřídit, minimálně jako víno jakostní. Anebo etikety předělat a vypustit z nich název mladé víno. Opatření se netýká svatomartinských vín a to i přesto, že kvalitou jsou většinou naprosto srovnatelná.

Svatomartinské – tedy ochrannou známku její vlastník Vinařský fond zapůjčuje každý rok jen těm vínům, které uspějí v hodnocení degustátorů. Na stobodové stupnici musí získat alespoň 80 bodů (letos je to 328 vín od 80 vinařství). Je na zvážení vinařů, zda víno nechají zatřídit, nebo ne. Většina z nich to nedělá a nabízí ho jako moravské zemské víno. Vinaři, kteří nechtějí podstupovat hodnocení, vázat se licenční smlouvou, často nabízejí jednoduchou alternativu: víno mladé.

Čtěte také

Jenže podle SZPI se právě na tuto kategorii vín vztahují jiná pravidla jako chráněné označení původu. A tedy i nutnost víno zatřídit minimálně jako víno jakostní.

„Při zjištění této situace potravinářská inspekce kontaktovala dotyčné subjekty a oslovila také Svaz vinařů, aby zdůraznil všem svým členům, že k tomuto pochybení nesmí docházet a taková vína nemůže SZPI na trhu tolerovat. Na základě této výzvy začaly dotčené subjekty neprodleně stahovat vína z trhu,“ říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nezávadné, jen špatně označené

Vína tedy nejsou jinak závadná, jen jsou špatně označena. Inspekce na problém vinaře pouze upozornila a ti vína sami z prodeje stáhli. Etikety nechají předělat, protože zatřídění trvá několik dnů a už by to do 11. listopadu, kdy na trh zamíří primárně vína svatomartinská, nestihli.

Svatomartinský košt v Brně

„Stačí jen to, že pokud nepoužiji jenom pouhé sousloví mladé víno, ale dát tam třeba první mladé víno – tak už je to v pořádku. Myslím, že by bylo dobré se podívat na tu vyhlášku a nějakým způsobem poladit, co se může a nemůže označovat i na vínech s chráněným zeměpisným označením, protože tohle nemůže sloužit k ničemu dobrému,“ vysvětluje místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděřič.

A ještě jedna odlišnost tu: zatímco svatomartinské smí vinaři prodávat třeba i na Velikonoce, u mladého vína to možné není, podle zákona se smí nabízet pouze do konce kalendářního roku, ve kterém byla vyrobena. Pravdou ale zůstává, že nemusí pocházet pouze ze schválených osmi odrůd a s prodejem vinaři nečekají na 11. listopad jako je to právě u vín svatomartinských.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související