V každém doušku vína je ukryta pravda i mnoho poctivé lidské práce, usmívá se vinař Karel Tomášek

27. říjen 2021

Opravdu se ve víně skrývá pravda a také slunce? Nebo co máme v tomto nápoji bohů hledat? Jaké bude letošní "svatomartinské"? Podle čeho si víno vybírat a jak jej správně ochutnávat? A je pravda, že červené víno je zdravější?

Karel Tomášek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Sommeliéra a vinaře Karla Tomáška jsme se v naší radioporadně mimo jiné zeptali, jaký bude ročník 2021.

Myslíte si, že je ve víně pravda?

To je krásná, ale současně i těžká otázka. Protože se musíme také zeptat, kde pravdu budeme hledat? Jestli v plné skleničce nebo naopak na dně té prázdné. Pokud ji hledáme na dně, tak musíme neustále pít, abychom ji tam objevili. To bývá hodně zrádné a pravda se nám tak může posunout někam, kam jsme úplně vidět nechtěli.

Důležitá je koncentrace. Nepít víno jako vodu. Soustředit se na to, co mám v ústech, co cítím v nose. A je dobré ho pít ve společnosti.
Karel Tomášek, sommeliér a vinař

Víno je kulturní nápoj pro kulturní lidi. Pijme ho s rozvahou, vychutnejme si ho. A potom i pravdu jistě nalezneme.

A co v něm tedy můžeme, kromě pravdy samozřejmě, ještě najít?

Tady je otázkou, co je to pravda. Jde o to, co na sebe například chceme prozradit. Protože když jsme střízliví, tak máme kolikrát problém o sobě něco říct nebo se i zeptat. Ovšem alkohol obsažený ve víně nás může trochu víc otevřít.

Čtěte také

Na víně je úžasné to, že každé je naprostý originál. A je moc krásné si o něm popovídat s odborníky nebo s přáteli. Tedy je ideální víno pít minimálně ve dvou lidech, ale i ve větším kolektivu. Rozhovory u vína jsou hodně barevné. Při vší úctě k pivu, rumu a podobným nápojům, tam bývá to hodnocení poměrně černobílé.

Bylo příznivé počasí pro úrodu letošního vína?

Každý ročník je něčím specifický. Letos bylo poněkud chladnější jaro, respektive opravdové jaro mělo nějaké dva až tři týdny zpoždění. Což mělo i některé výhody, protože největším problémem pro vinaře bývají jarní mrazíky. Když je víno už narašené a květnové mrazíky ho spálí. A tomu jsme se letos téměř stoprocentně vyhnuli.

Červenec byl teplotně průměrný, nebyla tam žádná tropická vedra. Srpen byl poněkud chladnější, nicméně vše vinařům vynahradilo potom září. To bylo krásné, hodně sluníčka, které se také uschovalo v hroznech, z nichž se víno vyrábí.

Můžeme vůbec někomu doporučit nějaké víno? Nechutná každému něco jiného? A jak moc musíme ochutnávat, abychom vínu alespoň trošku porozuměli?

Čtěte také

K tomu, jak my říkáme, je zapotřebí se propít. Opravdu se tomu věnovat, je to nakonec krásný koníček. Ale k tomu, jak komu víno chutná nebo nechutná. Tady doporučuji, poslouchejte své tělo. To si samo řekne na co má chuť nebo co mu chybí. I já třeba někdy dostanu chuť na sladší víno, byť to mezi vinaři nebývá úplně zvykem.

Jak se ale vyznat ve všech těch chutích, barvách a vůních?

Určitě je tam důležitá také koncentrace. Nepít prostě víno s prominutím jako vodu. Soustředit se na to, co mám v ústech, co cítím v nose. A opravdu je dobré ho pít v nějaké společnosti. Kdy si mohou lidé navzájem sdělovat své dojmy a prožitky z vína.

Co letošní svatomartinské víno, jaké bude?

Čeká nás výjimečný ročník. V hodnocení prošel letos rekordní počet vín k tomu, aby mohlo být prohlášeno za svatomartinské. A vinaři také tomuto vínu věnují čím dál větší pozornost.

Čtěte také

Pro zajímavost, letos se počítá, že se vyrobí 2,2 milionu lahví svatomartinského vína. Vyzkoušejte bílé, růžové i červené, zkuste různé odrůdy.

Svatomartinské víno musí být vyrobeno z hroznů, které uzrály letos na území České republiky. A smí být vyrobeno pouze z vybraných odrůd. Z bílých vín je to Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, jak říkají vinaři familiárně Večerka.

U růžových vín jsou to odrůdy Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Zweigeltrebe. V červených vínech potom je to Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Máme kvalitou vína srovnatelná i se světem?

To srovnání je určitě zajímavé. Protože 3. a 4. listopadu je svátek takzvaných Beaujolais nouveau, mladého svěžího francouzského vína. A my s velkou oblibou děláme takzvanou slepou degustaci. Nevíme co pijeme a hodnotíme vína. Je velmi pěkné zjištění, že často naše moravská a česká vína získávají více bodů než vína francouzská, ale také italská nebo španělská.

Než víno vypijete a ohodnotíte, uvědomte si, kolik je v něm lidské práce. Skutečně vinařství je jedno nejtěžších odvětví, práce tady probíhá prakticky celý rok, byť se to nezdá.

Karel Tomášek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s vinařem Karlem Tomáškem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související