Terapie virtuální realitou. Vědci z Brna testují nové možnosti léčby pacientů s neurologickými poruchami

23. září 2019

Virtuální realita nemusí být jenom součást počítačových her, ale může pomáhat například psychiatrům. Tým vědců a lékařů z Brna zkouší technologii zapojit do léčby lidí s neurologickými poruchami. Ve virtuálním prostředí odborníci simulují různé situace a učí pacienty, jak v nich zvládat stres. Právě úzkosti totiž potíže nemocných často zhoršují.

„To, co si vyzkoušíte, to je vlastně prototyp scénáře pro virtuální realitu. Podstatná věc, která tam je, tak je bio feedback. Je k tomu, že když vidíte nějakou veličinu, tak se potom můžete naučit tuto veličinu ovládat. A tím může člověk získávat lepší kontakt se svým tělem,“ vysvětluje Elis Bartečků z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, který je součástí týmu, který se snaží odhalit příčiny funkčních neurologických poruch.

Pro pacienty s tímto onemocněním zatím neexistuje mnoho možností léčby. Výzkumníka Petra Sojku proto napadlo využít k terapii virtuální realitu. „Pacienti trpí například záchvaty nebo paralýzou končetin, přitom ale je to bez zjevné neurologické příčiny. Klinicky u těchhle pacientů pozorujeme, že dost často jsou třeba v tenzi, jsou úzkostní, napjatí. Tím, že jim dáte nějaké zařízení, které vlastně tyhle signály zviditelní, můžou se naučit více ty emoce regulovat.“

Prototyp scénáře pro virtuální realitu

Nacházíte se ve virtuálním prostředí programu… Ocitnete se uprostřed tábořiště. Po pravé straně je stan, před sebou vidíte stromy a velký oheň.

Když člověk dýchá rychleji, tak je ten oheň mnohem větší, naopak když se trošku zklidníte a dýcháte pomaleji, tak se oheň zmenšuje. Cílem by tedy mělo být snažit se dýchat hluboce a mít ten plamen co nejmenší. „Člověk, který prochází tímto programem, se učí, že může svým dechem ovládat své srdce. A že má nad těmi tělesnými funkcemi nějakou kontrolu,“ vysvětluje Bartečků. Vědci ve virtuální realitě postupně testují různé situace. Z jednotlivých částí výzkumu by pak do budoucna chtěli sestavit celý rehabilitační program.

Testování programu potrvá do konce roku. Pokud se trénink osvědčí, mohl by doplnit léčbu lidí nejenom s funkčními neurologickými poruchami, ale i dalšími psychiatrickými onemocněními.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.