Mladí architekti z Brna navrhli turistickou chatku z půl tuny plastového recyklátu, dostala jméno Plastový křišťál

19. srpen 2019

Zužitkují plastový odpad a ještě pro turisty vytvoří místo k odpočinku. Takzvanou útulnu navrhla skupina mladých architektů z Vysokého učení technického v Brně.

Turistická chatka je specifická tím, že na její výrobu autoři použijí až půl tuny plastového odpadu. Část z něj sami sbírají v lese – snaží se tak bojovat proti černým skládkám. Zatím architekti vyrábí první testovací útulnu.

„Kolega teď vylezl do mezipatra, které je zhruba ve výšce dva metry dvacet. Tam je půlka té plochy pokrytá překližkou, tam můžete sedět, ležet, vlastně dělat cokoli.“ Štěpán Macek spolu se dvěma kolegy sestavuje první testovací chatku v areálu Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně. Až ji za několik týdnů dokončí, bude měřit 4,5 metru a naráz se do ní vejde až 10 lidí.

Uvnitř útulny se bude moci spát i v závěsné síti

„Půdorys si představte jako šestiúhelník. Po třech týdnech práce jsme dokončili dřevěnou konstrukci. Poté, co ji zakryjeme hydroizolací, tak budeme instalovat fasádní plášť, který bude z plastových desek.“

Chatka dostala jméno Plastový křišťál. Právě díky speciálnímu plášti totiž bude připomínat kus krystalu, představuje nápad další z autorů, Ondřej Venclík. „Díky tomu, že jsme cestovali do severních zemí, tak nás inspirovaly veřejné chatky, to veřejné sdílení.“

Na výrobu útulny autoři použijí až půl tuny plastového odpadu

„Původní nápad byl vysbírat v lese skládku a na tom místě symbolicky postavit krystal z toho odpadu. Ale jak se koncept a projekt vyvíjel, tak jsme zjistili, že vlastně musíme použít třeba jenom jednu třídu plastu, aby to bylo zpětně recyklovatelné. Takže jsme se posunuli v tom cyklu a vzali jsme už zrecyklovaný pás od recyklačního střediska,“ vysvětluje Macek.

„Sbírat odpad chodíme pořád,“ říká Štěpán. „Já hodně cestuju směrem na Blansko a severní Moravu a prošli jsme si už několikrát lesy a tam je toho opravdu spousta,“ dodává Ondřej. „Pobereme vždycky do batohu to, co se nám vejde. Ale velký pneumatiky od traktoru fakt neutáhneme.“

Autoři projektu z Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně

„Útulna má hlavní potenciál v tom plastu. Dá se z toho udělat městský mobiliář, nábytek a hlavně je to umělecké dílo, protože se to zpracovává ručně,“ vysvětluje Ondřej Venclík.

„V současné chvíli je rozpočet zhruba na 40 tisících. Máme nějaké nabídky od soukromých investorů. Druhá možnost je oslovit kraj a lesy,“ uzavírá Štěpán Macek.

Do příštího roku plánují autoři testovat, jak chatka obstojí v povětrnostních podmínkách. Pokud se design Plastového křišťálu osvědčí, první turisté by v něm mohli přespat už v létě. Stavět chtějí architekti nejprve na Blanensku, pak také na Vysočině.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.