Teplé počasí zvýšilo hladinu alergenů, od pátku jich zase ubude

Svědění nebo pálení očí, rýma nebo kašel. To co by mohlo běžně být projevem nachlazení, mohou aktuálně způsobovat pyly stromů poletující ve vzduchu. S příchodem teplejšího počasí se alergie začínají více projevovat.

Pylová sezóna v České republice začíná už v lednu a trvá zhruba do konce října. Ale právě teď, s přílivem teplejšího počasí, se množství pylů ve vzduchu zvyšuje výrazněji. Těmi nejdominantnějšími alergeny jsou pyly lísky a olše.

Podle pylového kalendáře se k nim pak v blízké době připojí pyly topolu, vrby nebo břízy.  U lidí, kteří mají alergii na některý z těchto pylů, se tak už teď můžou výrazněji projevovat alergické reakce. Mezi ty základní patří kašel, svědění a pálení očí, rýma a dechové potíže.

Pacienti, kteří mají alergii diagnostikovanou, už většinou vědí, jak projevům alergie předcházet nebo je alespoň omezit. Ti lidé, kteří si ještě nejsou jistí, jestli mají alergii nebo ne, se mohou poradit u praktického lékaře nebo lékárníka. Pokud projevy alergie nejsou život ohrožující, k alergologovi nutně nemusí.

Pokud si chcete být svou alergií jistí, máte dvě možnosti. První z nich jsou krevní testy a ty je možné provádět celoročně. Druhou variantou jsou kožní testy, při kterých se pacientovi na předloktí aplikuje daný alergen a sleduje se reakce kůže. Tyto testy je ale možné dělat jen mimo pylovou sezonu.

Lidí, kteří mají problémy s alergiemi, je stále víc. Zejména v průmyslově vyspělých zemích, kde se jejich zastoupení v populaci odhaduje až na třicet procent. Proč přesně k nárůstu dochází, ale odborníci nevědí.

„Alergie je nejčastější imunologicky podmíněná choroba, počet pacientů přibývá, na rozvoji alergie se podílejí faktory genetické a faktory prostředí,“ shrnuje primář Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Roman Hakl.

Množství alergenů závisí na počasí

Množství pylu přítomného v ovzduší skutečně závisí na venkovní teplotě, ale taky třeba na vzdušné vlhkosti, množství srážek, větru nebo ročním období.

„Nejméně srážek v tomto týdnu čekáme během čtvrtka, tam by se mohlo množství alergenů v ovzduší přechodně zvyšovat. Naopak od pátku čekáme na většině území srážky a množství alergenů bude výrazně nižší,“ naznačuje vývoj v nejbližších dnech meteoroložka Jana Hujslová.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio

Související