Lávku přes Švýcarskou zátoku na Vranově čeká oprava. Zda bude přes léto otevřená, není jisté

Lávku přes Švýcarskou zátoku na Vranovské přehradě začnou dělníci opravovat ještě letos.

Dohodli se na tom zástupci městyse Štítary, který lávku spravuje, sousedního Vranova nad Dyjí, tamních podnikatelů a Jihomoravského kraje. Práce ale zahájí v září, po hlavní letní sezóně. Jestli se most, který je už několik let v havarijním stavu, přes léto neuzavře úplně, není zatím jisté.

O případném uzavření lávky rozhodne starosta městyse Štítary, nestraník Oldřich Veselý. Právě tamní radnice má lávku na starosti a za případnou havárii nese zodpovědnost starosta. Oprava mostu má stát 17 milionů korun, roční rozpočet Štítar je přitom 11 milionů.

Na havarijní stav visuté konstrukce upozorňuje starosta Veselý několik let. Pozornost úřadů se mu ale podařilo získat až loni na podzim po pádu lávky v pražské Tróji. S tou vranovskou měla stejného projektanta - Jiřího Stráského. V současnosti po mostě neprojedou už ani policisté nebo záchranáři, je otevřený jen pro cyklisty a pěší.

Starosta zvažuje úplné uzavření

Starosta ale včera odpoledne potvrdil, že čeká na další odborné posudky. A pokud ho nepřesvědčí o bezpečnosti konstrukce, před zahájením letní sezony 11. května nechá lávku uzavřít úplně.

Začátek oprav letos prvního září je jistý. Většinu peněz na opravu dodá Jihomoravský kraj. Část peněz ale poskytne i městys Štítary, zatím tamní zastupitelé schválili příspěvek 750 tisíc korun. Vranov nad Dyjí přidá čtvrt milionu. Peníze mezi sebou vybírají i podnikatelé z okolí přehrady, které by uzavření mostu nejvíce zasáhlo. Rekonstrukce má být podle plánů hotová příští rok na jaře.

Visutá lávka přes Vranovskou přehradu.

Lávka je v současnosti jedinou spojnicí nejnavštěvovanější lokality u přehrady - Vranovské pláže - a oblasti u hráze přehrady. V okolí hráze sídlí různé restaurace, a kdyby byl most uzavřený, nemají v podstatě jak zásobovat své podniky a zákazníci se k nim nedostanou. Druhá přístupová cesta přes hráz je totiž dlouhodobě uzavřená kvůli rozsáhlé rekonstrukci její koruny.

Do jednoho z 28 metrů vysokých pilířů visuté lávky před lety uhodil blesk. A od té doby se v něm objevují stále větší praskliny.

Štítary nemají peníze na odbornou údržbu mostu a celá konstrukce chátrá, což potvrdil i sám projektant Jiří Stráský. Upozornil také na to, že lávka je vlastně nedokončená. Při její stavbě došly peníze a povrch vozovky je už od počátku devadesátých let v podstatě stále jen provizorní. 

autor: Alžběta Nečasová

Související