Technické vzdělávání v Brně. Středoškoláci se učí pájet i programovat

3. únor 2016

Brněnští středoškoláci z technických oborů se mohou ve volném čase naučit pájet i programovat. Místní elektrotechnická firma jim zdarma poskytuje materiál i zázemí. Její mladí majitelé tak chtějí pomoci studentům, kterým nestačí výuka na technických středních školách.

„Dělám na pH EC metru, dá se využívat například u hydroponie. Jde o automatizované pěstování rostlin, kde se musí hlídat živiny, kyselost a zásaditost té vody, která koluje v celém systému,“ popisuje nový přístroj středoškolský student Michal Šrutka.

Ve všední den odpoledne sedí obklopený počítači i dráty a tvoří svou maturitní práci. Kolem něj je dalších asi dvacet studentů a doplňují si informace, které jim ve škole nevysvětlili dopodrobna. Zázemí i materiály jim zdarma nabízí jedna brněnská elektrotechnická firma.

„Už třeba ve druháku, v prváku, kdy jsou na střední škole, jim dáváme příležitost, aby se tady začali učit pájet, programovat,“ doplňuje spoluzakladatel firmy Tomáš Svoboda.

Nahrazují tak technické kroužky, které z nabídek volnočasových center postupně mizí. Zároveň připravují studenty na praxi ve velkých firmách, případně jim pomůžou rozjet vlastní podnikání nebo najít práci.

„Pro ně je motivací, jak dokončí maturitní práci a dobře ji obhájí, tak s námi můžou nadále spolupracovat,“ poznamenal druhý zakladatel firmy Petr Čejka.

Technické vzdělávání v Brně. Středoškoláci se učí pájet i programovat

Čejka i Svoboda dostali nápad založit firmu před dvěma lety na vysoké škole. Vycházeli přitom z vlastní zkušenosti. Střední škola jim prý nedala přesně to, co potřebovali.

„Snažíme se poskytnout zázemí pro to, aby se mohly realizovat nové nápady a vrátil se trend, že Česká republika je opravdu ta, která přináší novinky,“ vysvětlil Svoboda.

Některé novinky už přinesli. Michal Šrutka například na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představil automatický míchač koktejlů, na který už dostal objednávku. Po maturitě se svůj stroj chystá rozvíjet.

Technické vzdělávání v Brně. Středoškoláci se učí pájet i programovat
autoři: ako , Tomáš Kremr
Spustit audio