Svatohubertskou mši zaléval déšť, myslivci na ni ale přijeli i z Rakouska

Ke svatému Hubertovi se včera uprostřed Bořího lesa pomodlili myslivci. I přes hustý déšť na místo dorazily desítky lidí.

Uprostřed lesů v lednicko-valtickém areálu se včera ozývalo troubení jelena, sborový zpěv a modlitby. U sousoší patrona myslivců svatého Huberta se v dešti konala tradiční svatohubertská mše.

Tu slouží duchovní první listopadový víkend po celé zemi, místní jsou ale pyšní, že se můžou za myslivce pomodlit přímo v přírodě.

„Samozřejmě jsou kostely, které mají své kouzlo. Ale jeden chrám, který je v samotné přírodě, která je opravdu tím božím chrámem, je tady v Lednici,“ konstatoval zakladatel tradice Jan Škopík.

Svatohubertská mše v Lednici

Ten stál před deseti lety u zrodu svatohubertské mše v lesích u Lednice. Podle organizátorů je místo unikátní právě tím, že na palouku stojí pouze sousoší se svatým Hubertem a chrámem je tak symbolicky okolní les. I proto přijíždí každoročně mnoho myslivců i z Rakouska.

„Lednice je příhraniční oblastí a na rakouské straně takováto hubertská mše není. Proto dojíždějí hosté i sem, v letošním roce jsou dokonce trubači právě z Rakouska,“ doplnil Škopík.

Svatohubertská mše v Lednici

Přestože vydatný déšť přilákal jen zlomek z očekávaného počtu návštěvníků, Klára Rotscheinová se svým týmem připravila doprovodný program, v němž se divákům předvedli dravci a lesem se rozlehl i zvuk jeleního troubení v podání šampiona ve vábení jelenů Josefa Prýgla.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio