Sucho a vztahy. Režisér Bohdan Sláma natáčí v okolí Krumvíře a Šardic nový film

3. říjen 2022 10:30

Příběh dvou farmářů s odlišným přístupem k zemědělství a ke krajině a zároveň drama o rodinných a sousedských vztazích. Tak by se dal popsat námět filmu Sucho, který v těchto dnech vzniká na jižní Moravě. Režisér a scénárista Bohdan Sláma zasadil jeho děj do krajiny takzvaného Moravského Toskánska.

Režisér Bohdan Sláma uděluje pokyny kameramanovi a asistentům, kteří ovládají jeřáb s kamerou, pohybující se na kolejnicích. Snímají traktor, který pole kropí postřikem.

Čtěte také

„Já jsem zemědělec, který zdědil zemědělské impérium po svém otci,“ přibližuje svou roli herec Marek Daniel. „Hospodařím podle zákonů a norem České republiky, tím ekologicky hospodařícím je Josef, už asi bývalý kamarád.“

Je film více o vztazích než o sporu dvou zemědělců? „Myslím si, že o obojím. Obě roviny jsou velice dobře znát,“ říká Daniel. Ekozemědělce Josefa hraje Martin Pechlát. Na scénáři se mu líbí, že není aktivistický. „Je to těžké, protože všichni chceme jíst a chceme, aby to bylo nejlevnější. Lidi si musí uvědomit, že je těžké dobývat to jídlo ze země. Všechny podpůrné prostředky jako chemická hnojiva nás dřív nebo později dostihnou,“ myslí si Pechlát.

„Nesnažíme se stát na nějaké straně konfliktu, ale pojmenovat ten problém,“ vysvětluje svůj záměr autor scénáře a režisér Bohdan Sláma. Péče o krajinu podle něj tvoří analogii s péčí o mezilidské vztahy.

Natáčení filmu Sucho režiséra Bohdana Slámy na jižní Moravě

V Krumvíři budou filmaři podle producenta Petra Oukroupce ještě nejméně 12 dní. Pak se přesunou do Prahy. Natáčeli ale třeba i v Berlíně. „Naše mladá představitelka Žofka se účastní aktivistických demonstrací v Berlíně – to už máme částečně natočené v rámci autentických protestů, které tam probíhaly.

Většina filmu nicméně vzniká právě v Krumvíři, Šardicích a okolní krajině přezdívané Moravské Toskánsko. „Pro filmaře je to zajímavá krajina, která je doposud celkem nevytěžená. Myslím, že to bude hrát jednu z hlavních rolí ve filmu,“ říká Ivana Košuličová z Filmové kanceláře Brno, která poskytuje servis filmovým štábům na jižní Moravě. Film podpořil finančně i Jihomoravský filmový fond, do kterého přispívají město Brno a Jihomoravský kraj. „Je to první projekt, který se téměř celý natáčí na jižní Moravě, ostatní projekty tady tráví pár natáčecích dní.“

Do kin by se měl film Sucho dostat na podzim příštího roku.

Spustit audio

Související