Podpora filmů na jihu Moravy funguje. Štáby v kraji nechají víc peněz, než musí

Zátopek, Nabarvené ptáče, Modelář i Podezření. To jsou jen některé z desítek filmů a seriálů, které za posledních pět let získaly podporu od Jihomoravského filmového fondu. Ten právě otevřel výzvu pro přihlašování nových projektů a letos mezi úspěšné žadatele rozdělí rekordních osmnáct milionů korun – to je o osm milionů víc než loni. 

Televizní i filmové produkce můžou o podporu žádat do konce března. Díky fondu vznikla třeba aktuální seriálová novinka Podezření, kterou v neděli 13. března uvede Česká televize, a která měla v Brně minulý týden předpremiéru.

Krajské nemocniční kulisy

„Podezření je o situaci, ve které se ocitl každý z nás, kdy nás třeba naše okolí podezřívá z něčeho, co jsme neudělali, ale těžko se nám to vyvrací,“ láká producent třídílné minisérie Tomáš Hrubý na sledování příběhu zdravotní sestry, kterou policie obviní z vraždy pacientky. Štáb na vznik seriálu dostal od jihomoravského filmového fondu skoro milion korun. Natáčeli především v jihomoravských nemocnicích.

„Zjistili jsme, že je tu přátelské prostředí pro filmaře. A autoři, kteří ten seriál točili, konkrétně režisér Michal Blaško, tak si tady hned vyhlídnul další lokaci pro svůj další film. Myslím, že to přispívá k přesunu jinak hodně pragocentrického filmového průmyslu i do regionu,“ pochvaluje si Hrubý.

Filmaři utratí dvakrát víc

Právě to je hlavní účel filmového fondu. Štáby, které od něj dostanou příspěvek, musí přidělené peníze utratit v regionu třeba za ubytování, catering, logistiku a další profesionální služby. A funguje to. „Podmínkou získání dotace je útrata 100 % z dotace v regionu, nicméně v posledních čtyřech letech to stoupá. Běžně zde producenti utrácejí 150 až 230 % dotace za místní služby a najímání místních profesionálů. Zjednodušeně řečeno tu utrácí dvojnásobek toho, co mají přiděleno,“ potvrzuje Ivana Košuličová z Filmové kanceláře Brno, která připomíná, že třeba jen hledání vhodných lokací pro Podezření trvalo asi rok. A samotné natáčení přímo v nemocnicích zkomplikovala i pandemie covidu.

Čtěte také

Kasu fondu plní veřejné rozpočty. Zastupitelé Jihomoravského kraje do něj letos poslali 10 milionů korun, Brno 8 milionů. Za pět let fungování fondu si peníze rozdělilo přes sedmdesát projektů. Mezi nejznámější patří filmy Zátopek, Poslední aristokratka nebo Nabarvené ptáče. Počet žadatelů o podporu rok od roku roste. „V prvním roce jsme dostali asi 25 žádostí do výzvy na výrobu. V poslední výzvě jich bylo až 45. A stoupá kvalita. Na začátku byla spousta amatérsky podaných žádostí, teď jsou velmi precizně zpracované a jde o velmi atraktivní projekty,“ libuje si Košuličová.

Univerzálně srozumitelná tragédie v nemocnici

Minisérii Podezření Brno pomohlo dvojnásob. Kromě podpory z fondu to bylo i loňské uvedení na festivalu středo- a východoevropských seriálů Serial Killer. Z něj si protagonistka Klára Melíšková odnesla zvláštní cenu poroty, která ocenila její herecký výkon. I díky tomu se seriál dostal letos v únoru na festival Berlinale jako vůbec první seriál z regionu. „Ta projekce a propagace, kterou jsme seriálu udělali, tomu pomohla. Je to vůbec poprvé, co se českému seriálu dostalo této pocty, tedy být na červeném koberci Berlinale,“ potvrzuje výkonný ředitel festivalu Serial Killer Jiří Müller.

Producent Tomáš Hrubý přizvukuje, že ohlasy v Berlíně byly dobré. „To hlavní, co jsme si z projekce odnesli bylo, že seriál je univerzálně srozumitelný. A že jsme si ověřili, že ty aspekty, o kterých jsme si mysleli, že nemusí fungovat jen na lidi z Česka, budou fungovat i na diváky ze zahraničí,“ potvrdil Hrubý.

Na Berlinale to navíc nebyl jediný český úspěch. Premiéru tam měl i vůbec první původní webový seriál České televize s názvem TBH, který se natáčel v Brně a je určený pro mladé publikum. Ke zhlédnutí je pouze na iVysílání. Právě TBH loni na Serial Killeru vyhrálo soutěž mezi všemi přihlášenými webseriály.

Trampolína z východu na západ

„Pro nás je důležité nejen to, že seriály po pečlivém výběru uvedeme u nás na festivalu, ale snažíme se je podporovat a dělat jim reklamu na západním trhu. A protože máme pro středo- a východoevropské seriály prostor právě na Berlinale, tak jsme tam mohli prezentovat Podezření, TBH a taky našeho vítěze loňské soutěže, srbský seriál Rodina,“ doplňuje Müller.

Brno se tak stává stále populárnější i mezi zahraničními tvůrci a producenty. Ti zejména seriálový festival označují jako trampolínu z východu na západ. A vydělávají na tom nakonec i čeští diváci. Letos díky brněnské přehlídce lidé uvidí v České televizi hořkou belgickou komedii z odtučňovacího tábora Albatros, zmíněnou srbskou Rodinu o zatýkání Slobodana Miloševiče Rodina, anebo ukrajinské drama Máma o matce, která jede hledat svého syna do válkou zmítaného Donbasu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související