Miroslav Krobot natáčí v Olomouci nový film Šnajdr. V jedné z hlavních rolí uvidíte i Ivu Janžurovou

Olomoucký S-klub, přednádraží, Zoologická zahrada na Svatém Kopečku či Bezručovy sady. To jsou kulisy nového filmu Šnajdr, který režisér Miroslav Krobot natáčí v Olomouci. Filmový štáb uvidí Olomoučané až do poloviny srpna. Zhruba dvě stovky místních a vysokoškoláků si v něm zahrály i jako komparz.

Z natáčení filmu Šnajdr

„Jednak mám k městu osobní vztah, protože jsem z nedaleka, a jednak Olomouc je v tomto opravdu unikátní, najdete tady prostředí, které potřebujete. Můžete točit od historického filmu po současnost a najdete vždycky něco dobrého,” vysvětluje režisér a herec Miroslav Krobot, proč si vybral právě Olomouc. Tato dvojrole ho prý občas znervózňuje. „Je to velmi nepříjemné a už to nikdy neudělám, protože vlastně zdržuju. Když hraju, musím přeběhnout k monitoru, zkontrolovat to, teď se neumím zkontrolovat, musí mi to říct někdo jiný. Pak to běžím zase zahrát,” říká režisér.

Na scénáři Miroslav Krobot pracoval společně s olomouckým psychologem Lubomírem Smékalem. „My se navzájem ctíme, a to, co vymyslí jeden, druhý to neneguje jenom proto, aby to negoval, ale přichází s něčím novým. Tím pádem se ten příběh rozvíjí,” popisuje Smékal svůj pracovní vztah s režisérem.

Komedie se jmenuje podle hlavní postavy – pražského herce Pavla Šnajdra, který přijíždí do Olomouce, aby režíroval improvizační divadelní představení. Účinkovat bude i jeho babička Iva Janžurová, bývalá herečka olomouckého divadla. „Velmi málo jsem sama sebe oslnila tím výkonem, tak jsem mu psala, že to nemusím hrát, že se vůbec neurazím,” dodává Iva Janžurová své zážitky po první čtené zkoušce.

V dalších rolích se objeví Iva Pazderková, Klára Melíšková, Jenovéfa Boková, i olomoučtí herci Roman Vencl nebo Ivana Plíhalová. Premiéru komedie Šnajdr plánují filmaři na jaro příštího roku.

autor: bam
Spustit audio